Gastroenterologija je subspecijalistička grana interne medicine koja se bavi dijagnostikom i lečenjem bolesti digestivnog trakta, svih njenih pojedinačnih organa: želudac, tanko i debelo crevo, jetra, pankreas.

Najčešće tegobe i stanja kojima se gastroenterologija bavi su: gastroezofagealna refluksna bolest (GERB), funkcionalna dispepsija koja se manifestuje kao otežano varenje hrane, peptička ulkusna bolest, sindrom iritabilnog kolona ili sindrom nervoznih creva, zapaljenske bolesti creva i njihove komplikacije, maligne bolesti organa gastrointestinalnog trakta, problemi opstipacije ili dijareje, bolesti jetre, pankreasa.

Najčešća hitna stanja u gastroenterologiji na koje je neophodno obratiti pažnju su:

  • Akutni abdominalni bol
  • Akutna krvarenja iz gornjih i donjih partija digestivnog trakta
  • Akutno zapaljenje žučne kese
  • Akutni pankreatitis
  • Ulcerozni kolitis, fulminantna forma
  • Peritonitis
  • Hepatična koma.

Uzroci oštećenja i krvarenja iz gastrointestinalnog trakta su različiti. Neretko su to lekovi, ali i Helicobacter pylori infekcija kao i neke organske ili funkcionalne bolesti. Veoma je važno na vreme prepoznati alarmne simptome koji mogu ukazati na postojanje nekog organskog oboljenja koje se manifestuje npr. dispepsijom kao što je ulkus, karcinom jednjaka ili želuca.

U ovoj brošuri su obrađena neka od navedenih urgentnih stanja.

  

Reference:

  1. Nacionalni vodič za lekare u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, Republička stručna komisija za izradu i implementaciju vodiča u kliničkoj praksi, novembar 2004.
  2. Talley NJ, Vakil NB, Moayyedi P. American Gastroenterological Association technical review on the evaluation of dyspepsia. Gastroenterology 2005;129:1756-80.
  3. Meineche-Schmidt V, Jorgensen T. ‘‘Alarm symptoms'' in patients with dyspepsia: a three-year prospective study from general practice. Scand J Gastroenterol 2002;37:999-1007.