Urinarna infekcija predstavlja prodor patogenih mikroorganizama u urinarni trakt tj. mokraćne kanale, bešiku, i bubrege. U Evropi se broj poseta lekaru zbog urinarnih infekcija meri u milionima dok se 15-17% svih antibiotika koje prepišu lekari ordinira zbog urinarnih infekcija.

Znatno češće se javljaju kod žena kod kojih je, zbog anatomski kratke mokraćne cevi, mokraćna bešika deo urinarnog trakta koji je najčešće oboleo. Učestalost infekcija značajno raste nakon prvog seksualnog odnosa. Bakterije koje dolaze do mokraćne bešike uništavaju površinski zaštitni sloj i naseljavaju sluzokožu gde zbog lokalnog dejstva štetnih produkata njihovog metabolizma dolazi do razvoja zapaljenja i karakterističnih simptoma.

Kod muškaraca najčešče je zahvaćena mokraćna cev, odakle bakterije dolaze do prostate gde se obično i zadrže, zatim do testisa i mokraćne bešike. Najčešća posledica urinarne infekcije kod muškaraca je hronični prostatitis, tj. hronično zapljenje prostate.

Zapaljenski proces kod žena  najčešće je lokalizovan u mokraćnoj bešici, te se razvija cistitis. Cistitis predstavlja lokalnu reakciju mokraćne bešike na prodor mikroorganizama, što je praćeno pojavom određenih simptoma. Kod žena cistits predstavlja najčešći vid infekcije urinarnog trakta. Zapaljenje nastaje kada bakterije iz spoljašnje sredine dođu do mokraćne bešike kroz uretru i dovedu do određene reakcije sluzokože mokraćne bešike na njihovo prisustvo.

Najčešće uzročnici su bakterije koje se normalno nalaze u debelom crevu a u malim količinama i na koži u blizini otvora mokraćne cevi (Echerichia coli). Urin predstavlja odličnu podlogu za rast i razmnožavanje ovih bakterija tako da se simptomi mogu videti već nekoliko dana nakon kolonizacije mokraćne bešike sa bakterijama. Važno je napomenuti da se ne podrazumeva da je prisustvo bakterija u bešici jednako sa zapaljenjem tj. cistitisom – njihovo prisustvo mora biti praćeno odgovarajućim simptomima.

Ukoliko su bakterije prisutne bez simptoma u pitanju je stanje koje se zove asimptomatska bakteriurija, stanje koje se može i ne mora lečiti. Klasični simptomi koji su prisutni kod cistitisa su bolovi prilikom mokrenja, hitno kao i učestalo mokrenje. Često je prisutan osećaj punoće mokraćne bešike i nagon na mokrenje pri čemu pacijenkinje mokre male količine urina. Ovo predstavlja i odbrambeni mehanizam kojim se eliminišu bakterije iz bešike. Odlaganje mokrenja u ovom slučaju može biti otežavajući faktor prilikom odbrane od infekcije. Često su prisutni bolovi u donjem delu trubuha u vidu pečenja. Krv u mokraći se javlja kod 5 -10% pacijentkinja. Ukoliko se javi groznica i povišena telesna temperatura najverovatnije se urinarna infekcija proširila na bubrege.

Kod muškaraca mlađe životne dobi  infekcije  su najčešće uzrokovane seksualno prenosivim bolestima (Chlamidia Trachomatis), dok se kod starijih javljaju infekcije uzrokovane bakterijama poreklom iz debelog creva. Česta komplikacija urinarne infekcije je zapaljenje prostate tj. hronični prostatitis koji predstavlja dugotrajan zapaljenski proces lokalizovan u prostati. Oboljenje koje je hronično po prirodi, često se javlja kod mladih osoba dok se u starosti bolest obično pogorša i uzrokuje čitav niz simptoma koji su često zbunjujući i nespecifični.

Pacijenti se obično žale na prisustvo bola u predelu donjeg dela leđa, donjeg dela trbuha, debelog creva, penisa i testisa. Često se javljaju urinarne infekcije koje se ponavljaju. Pacijenti se takođe žale da je mlaz prilikom mokrenja tanak, da čekaju na mokrenje, da imaju osećaj da se nisu u potpunosti ispraznili. Ultrasonografski nalaz može biti uredan ili pokazuje uvećanu prostatu. Ukoliko je u pitanju bakterijski hronični prostatitis pacijenti se lečene antibioticima (levofloksacin), ukoliko je u pitanju druga forma zapaljenja – nebakterijski prostatitis lečenje se nastavlja sa preparatima koji dovode do smirivanja hroničnog zapaljenja.

Pored ove dve najčešće forme bolesti, cistitisa I prostatitisa, infekcija može biti lokalizovana u bubrezima kada može uzrokovati akutno stanje koje se ispoljava bolom u slabinama, povišenom telesnom temperaturom i problemima sa mokrenjem ili hroničnim oboljenjem blažeg toka. Infekcija takođe može zahvatiti testise i pasemnike kod muškaraca i dovesti do pojave bola i uvećanja skrotuma. Ukoliko je infekcija lokalizovana u mokraćnoj cevi dolazi do razvoja uretritisa koji se manifestuje bolom prilikom mokrenja, pečenjem i pojavom iscedka.

Urinarne infekcije predstavljaju čestu patologiju sa značajnim uticajem na kvalitet života pacijenta, te je neophodno da se javite Vašem lekaru ukoliko imate neki od simptoma kako bi se postojanje eventualne infekcije na vreme otkrilo i lečilo.

Doc. dr Dimitrije Jeremic, urolog, KCV, Klinika za urologiju