Rezultati pretrage

Prikazuje se 10 od 19 rezultata

Mali disajni putevi

Sistem organa za disanje (respiratorni sistem) obavlja razmenu gasova između organizma i spoljašnje sredine. Iz spoljašnje sredine kiseonik dospeva u pluća, a oslobađa se ugljen-dioksid u spoljašnju sredinu. Da bi proces razmene gasova bio što uspešniji, potrebno je da disajna (respiratorna ) površina bude što veća i bogato snabdevena krvnim sudovima.

Plućni emfizem

Emfizem pluća je hronična, progresivna bolest koju karakteriše trajno difuzno proširenje vazdušnih prostora ispod završnih disajnih puteva, što je praćeno razaranjem pregrada između alveola (mehurića preko kojih se razmenjuju gasova), gubitkom elastičnosti pluća i smanjenjem plućne funkcije.

Šta je HOBP?

Hronična opstruktivna bolest pluća – HOBP (chronic obstructive pulmonary disease – COPD) ozbiljna je bolest pluća koja otežava disanje. Ova bolest, koja je takođe poznata i pod nazivom emfizem ili hronični bronhitis, danas je četvrti vodeći uzrok smrti u svetu, a pored toga, uzrokuje i dugotrajnu onesposobljenost.

Astma u sportu

Astma je hronična opstruktivna bolest disajnih puteva koja dovodi do problema pri disanju. Glavne karateristike su raznoliki i recidivirajući simptomi, reverzibilna (povratna) opstrukcija, suženje disajnih puteva i zapaljenje. Najčešći simptomi su kašalj, sviranje u grudima, nedostatak vazduha i kratak dah.