Rezultati pretrage

Prikazuje se 8 od 8 rezultata

Znaci uzbune iz gornjeg digestivnog trakta

Pokušaćemo da prikažemo i približimo koje su to tegobe povezane sa bolestima jednjaka, želuca i dvanaestopalačnog creva (duodenuma) koje treba da nas zabrinu i navedu da odemo kod lekara. Jedna od alarmantnih tegoba jeste krvarenje iz gornjeg digestivnog trakta. Znaci krvarenja koji su nama vidljivi jesu crna stolica, povraćanje krvi i osećaj zamora.

Ultrazvučni pregled abdomena

Ultrazvučni pregled abdomena je sigurna i bezbolna dijagnostička metoda koja daje prikaz unutrašnjosti tela upotrebom ultrazvučnih talasa. Ultrazvučno snimanje, koje se naziva i ultrazvučno skeniranje ili sonografija, uključuje upotrebu sonde i ultrazvučnog gela postavljenog direktno na kožu. Visokofrekventni zvučni talasi prenose se iz sonde kroz gel u telo. Pretvarač sakuplja zvukove koji se odbijaju, a kompjuter zatim koristi te ultrazvučne talase za kreiranje slike.

Kolonoskopija

Kolonoskopija je metoda kojom se savitljivi aparat koji sadrži kameru i svetlo uvodi kroz prirodni završni otvor (čmar) u debelo crevo, nakon čega se pažljivim napredovanjem i uvođenjem aparata, uz uduvavanje vazduha da bi se crevo adekvatno proširilo, iznutra pregleda sluznica debelog creva.

Najčešći stomačni problemi: Funkcionalna dispepsija ili otežano varenje

Bolovi u stomaku, osećaj nadutosti, mučnina, nagon na povraćanje, pojačana kiselina, gorušica, osećaj vraćanja hrane... Ovo su najčešće stomačne tegobe zbog kojih pacijenti idu kod izabranog lekara u domu zdravlja, a veliki broj njih bude upućen i u gastroenterološku ambulantu. Mnogi pacijenti koji imaju ovakve tegobe nikada i ne odu kod lekara, već savet potraže u svojoj okolini ili kod farmaceuta u apoteci. Pacijenti koji imaju ove tegobe u stvari imaju otežano varenje, koje lekari stručno nazivaju dispepsija.