Rezultati pretrage

Prikazuje se 10 od 10 rezultata

Kako se leči Menierova bolest ?

Menierova bolest je oboljenje čula sluha i čula za ravnotežu. Klinički se manifestuje napadima vrtoglavice, gubitkom sluha, zujanjem i punoćom u ušima. Napad vrtoglavice se naglo javlja, traje do nekoliko sati, praćen je mučninom, a ponekad i povraćanjem. Njemu prethodi osećaj zapušenosti i zujanje u obolelom uvu. Nakon napada pacijent je obično iscrpljen i malaksao. Gubitak sluha na obolelom uvu je postepeno sve veći, a zujanje je obično konstantno prisutno.

Terapija vestibularnog vertiga

Vertigo ili u narodu popularno vrtoglavica je trenutni gubitak orijentacije u prostoru i često se javlja kao posledica određenih poremećaja u organizmu. Kada pacijent oseća da se okreće oko sebe, reč je o subjektivnom vertigu, a ako pacijent oseća da se predmeti vrte oko njega reč je o objektivnom vertigu. Vrtoglavica nikada ne ide sama i obično je praćena teturanjem, ponekad mučninom i povraćanjem, a u propratne simptome spadaju oslabljen sluh, zujanje u ušima, glavobolja, poremećaji vida, govora, motorike i smanjen senzibilitet čitavog tela.

Zujanje u ušima – tinitus

Tinitus predstavlja poremećaj slušne percepcije - percepcije zvuka u odsustvu spoljnog izvora. Reč potiče od latinske reči tinnire što znači zvoniti i kao tegoba poznat je od davnina, pominje se i u Bibliji i Talmudu. Uglavnom se javlja kod starijih osoba, kod osoba koje su profesionalno izložene buci, ali u današnje vreme sve je češči i kod veoma mladih osoba zbog izlaganja zvucima prekomerne jačine (muzika, slušalice).

Da li se vrtoglavice leče?

Snažan napad vrtoglavice koji iako možda kratko traje, praćen mučninom, povraćanjem, strahom, potpunim osećajem bespomoćnosti, izgleda kao večnost.Ako se napadi vrtoglavica ponavljaju, onda se pojavi i snažan osećaj straha i panike, jer ne znamo šta se dešava i ne možemo da kontrolišemo to stanje. Sama pomisao na moguće uzroke, a uvek mislimo na najgore, čini ovo stanje još težim. Ovi simptomi se javljaju najčešće kao posledica oboljenja čula za ravnotežu, koji je smešten u unutrašnjem uhu, i preko koga primamo između 70 i 80 odsto informacija o našem položaju u prostoru.

Kako se postavlja dijagnoza vrtoglavice

Vrtoglavica je vrlo neprijatan i često uznemiravajući simptom, a pacijent sa vrtoglavicom obično I ne zna kom lekaru da se obrati. Vrtoglavice mogu varirati od vrlo jakih, kada pacijent ne može samostalno ni da stoji, pa do diskretnih u vidu osećaja mutnoće i ljuljluškanja u glavi, a koje ukoliko su konstantno prisutne značajno remete kvalitet života. Brojni su poremećaji sistema za ravnotežu koji se mogu manifestovati ovim širokim diapazonom neprijatnog osećaja u glavi, a koji nazivano istim imenom - vrtoglavice. Iz tog razloga često nije lako brzo doći do dijagnoze.

Uzroci i vrste vrtoglavica

Ravnotežni sistem je značajan u stvaranju motornog odgovora koji je od važnosti za dnevno funkcionisanje i preživljavanje. Ukoliko nastane bilo kakav poremećaj u funkcionisanju sistema koji učestvuju u ravnoteži kao i struktura centralnog nervnog sistema koje sakupljaju i kontrolišu ove informacije, nastaje vrtoglavica. Dakle, vrtoglavica nije oboljenje, ona je simptom koji ukazuje na poremećaj funkcije drugih sistema i organa. Opisuje se preko 100 uzroka koji mogu dovesti do ovog poremećaja.

Menijerova bolest – vrtoglavice i problemi sa sluhom

Menijerova bolest je poremećaj unutrašnjeg uva koji izaziva epizode ​ vrtoglavice i fluktuacije gubitka sluha sa progresivnim, trajnim gubitkom sluha, zujanje u uvu (tinitus), a ponekad i osećaj punoće ili pritiska u uvu. Najčešće se javlja jednostrano a obično počinje između 20 i 50 godina života. Smatra se hroničnim stanjem, ali različiti tretmani mogu pomoći u ublažavanju simptoma i minimiziranju dugotrajnog uticaja na kvalitet života.