Znaci uzbune iz gornjeg digestivnog trakta

Getty images: Charday Penn

Dr Nemanja Petrović

Pokušaćemo da prikažemo i približimo koje su to tegobe povezane sa bolestima jednjaka, želuca i dvanaestopalačnog creva (duodenuma) koje treba da nas zabrinu i navedu da odemo kod lekara.
Jedna od alarmantnih tegoba jeste krvarenje iz gornjeg digestivnog trakta. Znaci krvarenja koji su nama vidljivi jesu crna stolica, povraćanje krvi i osećaj zamora.

Kod ovih simptoma postoji nekoliko stvari na koje moramo obratiti pažnju. Ako primetimo crnu stolicu, trebalo bi razmisliti o tome da li smo u poslednjih nekoliko dana konzumirali hranu (cvekla, bobičasto voće, hrana obojena veštačkim tamnim bojama, hrana bogata gvožđem…) ili preparate (bizmut, suplementi gvožđa, aktivni ugalj…) koji mogu obojiti stolicu u crno. Takođe, moramo obratiti pažnju da li se zamor koji osećamo javio naglo. Ako se javio unutar prethodnih 10 dana, on može biti simptom krvarenja gornjeg digestivnog trakta. Ukoliko zamor traje šest meseci i duže, on verovatno nije znak krvarenja gornjeg digestivnog trakta, ali svakako se preporučuje poseta lekaru.

Takođe, vrlo nespecifična tegoba koja treba da vas zabrine jeste gubitak na telesnoj masi, tj. gubitak težine koji prvenstveno nije povezan sa držanjem dijete i bilo kakvim drugim načinom korigovanja ishrane u cilju gubitka težine. Takođe, ukoliko je prisutan nagli gubitak na telesnoj masi (gubitak telesne mase u iznosu od 5% od ukupne težine koji se javio unutar 10 dana, npr. osoba je imala 80 kg, a potom 76 kg), to predstavlja znak uzbune koji iziskuje hitnu posetu lekaru. Gubitak na telesnoj masi može da se javi kao usamljena tegoba, ali isto tako i uz druge tegobe kao što su gubitak apetita, gađenje na određenu hranu (posebno na meso), otežano gutanje...
Još jedan simptom koji treba da vas zabrine jeste intenzivno povraćanje nakon uzimanja čvrste hrane. Ovaj simptom može biti povezan i sa osećajem nemogućnosti prolaska takve hrane, dok tečnost (voda) prolazi bez poteškoća. Povraćanju često može prethoditi i osećaj nelagodnosti u vidu mučnine. Zabrinjavajuće je ako se povraćanje naglo pojavi ili pak traje danima i dominira kao vodeća tegoba.

Otežano gutanje, koje se pogoršava iz dana u dan i povezano je sa unošenjem čvrste hrane ili osećajem da hrana ne prolazi i zastaje u nivou vrata i grudi, takođe je znak za uzbunu. Ova tegoba može se javiti usamljeno, ali može se javiti udruženo s povraćanjem, gubitkom na telesnoj masi, a kasnije može da se pojavi i nemogućnost prolaska tečne hrane.

Treba obratiti i pažnju prilikom samopregleda trbuha. Ukoliko možete da napipate neku promenu, nešto što niste ranije primećivali, ako pritisak na promenu izaziva bol, kao i ako primetite neobjašnjiv rast trbuha, obavezno se javite lekaru.
Potrebno je obratiti pažnju na bolesti koje mogu biti povezane s porodicom, tj. na genetski faktor, posebno u pravcu onkoloških bolesti kao što su tumor debelog creva ili želuca. 

Navedene tegobe treba da nas uzbune i upute da se javimo lekaru. Ono što je potrebno naglasiti jeste da starosna dob nije isključujući faktor, odnosno da i osobe mlađe životne dobi treba da se jave i treba budu pregledane ukoliko primete neku od ovih tegoba. S obzirom na veliku verovatnoću povezanosti ovih tegoba sa bolestima gornjeg digestivnog trakta, potrebna je brza reakcija, kako pacijenta tako i lekara, kako bi se što brže i efikasnije došlo do tačne dijagnoze i adekvatne terapije. Lekar kome treba da se obratite jeste gastroenterolog, specijalista za bolesti gastrointestinalnog trakta. Pregled gastroenterologa podrazumeva fizikalni pregled (pregled trbuha, tj. abdomena) i gastroskopiju, tj. pregled jednjaka, želuca i duodenuma endoskopskim aparatom.

Ukoliko se javi krv u stolici, crna stolica, sveža krv na WC šolji ili papiru, potrebno je uraditi digitorektalni pregled da bi se potvrdilo, odnosno isključilo krvarenje iz donjeg digestivnog trakta.
Najpouzdanija dijagnostička metoda koja se tiče gastrointestinalnog trakta svakako jeste endoskopija, koja može biti gastroskopija i/ili kolonoskopija(pregled debelog creva endoskopskim aparatom).
Pored pregleda gastroenterologa, takođe su bitni krvna slika i laboratorijski nalazi, na koje će vas gastroenterolog ili vaš izabrani lekar uputiti.

Podeli ovu stranicu: