Ishrana kod hipertenzije

Getty images: Motortion

Mr sc. med. dr Dušanka Kutlešić Kurtović UKC Niš

U većini slučajeva nepoznat je uzrok visokog krvnog pritiska. Ono što je poznato jeste da hrana koju jedete može uticati na krvni pritisak, i na dobar i na loš način.

Šta je povišen krvni pritisak?

Krvni pritisak je sila pritiska krvi na zidove krvnih sudova. Srce pumpa krv u arterije (krvne sudove) koje krv pronose kroz telo. Visok krvni pritisak, koji se naziva i hipertenzija, znači da je pritisak u arterijama iznad normalnog opsega.

Krvni pritisak se najčešće postepeno povećava, pa bolesnik ne oseća simptome sve dok se ne pojavi neka od komplikacija, kao što su infarkt srca ili infarkt mozga (moždani udar ili šlog). To je razlog zbog čega se hipertenzija naziva „tihim ubicom“. Nelečena ili loše regulisana hipertenzija može da dovede do mnogih oboljenja srca.

Jedan od koraka koji lekar može preporučiti za snižavanje visokog krvnog pritiska je DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) dijetaza zaustavljanje hipertenzije (visokog krvnog pritiska).

Dijeta je jednostavna:

Jedite više voća, povrća i mlečne hrane s niskim sadržajem masti

  • Smanjite hranu koja sadrži mnogo zasićenih masti, holesterola i transmasti
  • Jedite više hrane od celog zrna, ribe, živine i orašastih plodova,
  • Ograničite so (natrijum), slatkiše, slatka pića i crveno meso.

U istraživačkim studijama ljudi koji su bili na DASH dijeti spustili su krvni pritisak u roku od dve nedelje.

  • Druga dijeta – DASH Natrijum – zahteva smanjenje natrijuma (soli) na 1.500 miligrama dnevno (oko 2/3 kašičice). Studije ljudi na planu DASH Natrijum takođe su pokazale snižavanje krvnog pritiska.
  • DASH dijeta zahteva određeni broj porcija dnevno iz različitih grupa hrane. Broj porcija koje su vam potrebne mogu se razlikovati u zavisnosti od toga koliko vam je potrebno kalorija dnevno.
  • Možete praviti postepene promene. Na primer, počnite tako što ćete se ograničiti na 2.400 miligrama natrijuma (soli) dnevno (oko 1 kašičice). Zatim, nakon što se vaše telo prilagodi ishrani, smanjite na 1.500 miligrama natrijuma dnevno (oko 2/3 kašičice). Te količine uključuju ukupno unetu so u prehrambenim proizvodima, kao i dodatu tokom pripreme ili konzumiranja obroka. 

 Saveti DASH dijete

Saveti DASH dijete

  • Dodajte porciju povrća za ručak i za večeru.
  • Dodajte porciju voća u obroke ili kao međuobrok. Konzervirano i sušeno voće je jednostavno za upotrebu, ali proverite da li sadrži dodat šećer.
  • Upotrebite samo polovinu uobičajene količine putera, margarina ili preliva za salatu i začine sa malo masnoće ili masti.
  • Pijte nemasne ili obrane mlečne proizvode uvek kada biste koristili punomasne produkte, kao, na primer, kajmak.
  • Ograničite meso na 170 grama dnevno. Neka obroci budu vegetarijanski.
  • U ishranu dodajte više povrća i suvog pasulja.
  • Umesto da grickate čips ili slatkiše, jedite neslane perece ili orašaste plodove, suvo grožđe, jogurt sa malo masnoća i masti, smrznuti jogurt, neslane obične kokice bez putera i sirovo povrće.
  • Birajte proizvode koji sadrže manji procenat natrijuma (NaCl, soli) 

Primena DASH dijete

Prilikom primene DASH dijete predlažu se sledeći obroci:

  • Žitarice: 7–8 dnevnih porcija
  • Povrće: 4–5 dnevnih porcija
  • Voće: 4–5 dnevnih porcija
  • Mlečni proizvodi sa malo masnoće ili masti: 2–3 porcije dnevno
  • Meso, živina i riba: 2 ili manje dnevnih porcija
  • Orašasti plodovi, seme i suvi pasulj: 4–5 porcija nedeljno
  • Masti i ulja: 2–3 porcije dnevno
  • Slatkiši: pokušajte da ograničite na manje od 5 porcija nedeljno

Kolika je porcija?

Kada pokušavate da sledite plan zdrave ishrane, pomaže vam da saznate koliki deo određene vrste hrane se smatra porcijom. Jedna porcija je:

  • 1/2 šolje kuvanog pirinča ili testenine
  • 1 kriška hleba
  • 1 šolja sirovog povrća ili voća
  • 1/2 šolje kuvanog povrća ili voća
  • 250 ml mleka
  • 1 kašičica maslinovog ulja (ili bilo kog drugog ulja)
  • 100 g kuvanog mesa
  • 100 g tofua 

Najbolje opcije za doručak za kontrolu visokog krvnog pritiska 

Neke modifikacije u vašem doručku mogu vam pomoći da kontrolišete vrednosti krvnog pritiska. Doručak je najvažniji obrok u danu.

Tokom doručka treba da jedete najzdraviju hranu kako biste osigurali bolji protok energije tokom dana. Hrana bogata kalijumom najbolja je opcija za pacijente sa hipertenzijom. Započinjanje dana sa zdravim i hranljivim doručkom dobra je metoda za kontrolu visokog krvnog pritiska. Evo nekoliko zdravih mogućnosti doručka za pacijente s hipertenzijom:

  1. Zob ili ovas
    Zob je odlično gorivo koje možete da date svom telu. Sadrži mnogo vlakana, a malo natrijuma (NaCl, soli), što ga čini odličnom opcijom za dijetu preporučenu za visoki krvni pritisak.
  2. Jogurt s voćem
    Jogurt je još jedna zdrava opcija koja je dobra za visok krvni pritisak. Ali uvek birajte jogurt sa niskim sadržajem masti bez dodatka šećera i veštačkih ukusa. Jogurtu možete dodati malo voća kako biste ga učinili hranljivijim. 



  3. Jaja Što se tiče doručka, jaja bi mogla biti stvar prvog izbora jer su dobar izvor proteina. Možete ih spremiti na razne načine u kombinaciji s povrćem.
  4. Orašasti plodovi, semenke i mlečne masti sa niskim sadržajem masti
    Orašasti plodovi i semena bogati kalijumom dobri su za povišen krvni pritisak. Za doručak možete odabrati mleko sa niskim sadržajem masti ili mešavinu oraha i semenki. Neke od najboljih orašastih plodova i semenki za povišen krvni pritisak su orah, seme bundeve, seme tikve, pistaći, bademi i indijski orah



  5. BananaBanana kao izvor kalijuma jedna je od najboljih opcija za doručak ili užinu. Takođe su bogate i antioksidantima.

Literatura

  1. DASH eating plan. National Heart, Lung, and Blood Institute. https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/dash-eating-plan. Accessed May 6, 2021.
  2. Chiavaroli L, et al. DASH dietary pattern and cardiometabolic outcomes: An umbrella review of systematic reviews and meta-analyses. Nutrients. 2019; doi:10.3390/nu11020338.
  3. 2020-2025 Dietary Guidelines for Americans. U.S. Department of Health and Human Services and U.S. Department of Agriculture. https://www.dietaryguidelines.gov. Accessed May 6, 2021.
  4. Salt. Centers for Disease Control and Prevention. https://www.cdc.gov/salt/index.htm. Accessed May 6, 2021.
  5. Rakel D, ed. The DASH diet. In: Integrative Medicine. 4th ed. Elsevier; 2018. https://www.clinicalkey.com. Accessed April 4, 2019.
  6. Sodium in your diet: Use the Nutrition Facts label and reduce your intake. U.S. Food and Drug Administration. https://www.fda.gov/Food/ResourcesForYou/Consumers/ucm315393.htm. Accessed April 9, 2019.
  7. Shaking the salt habit. American Heart Association. https://www.heart.org/en/health-topics/high-blood-pressure/changes-you-can-make-to-manage-high-blood-pressure/shaking-the-salt-habit-to-lower-high-blood-pressure. Accessed May 6, 2021.
  8. Tips to reduce salt and sodium. National Heart, Lung, and Blood Institute.https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/all-publications-and-resources/tips-reduce-salt-sodium. Accessed May 7, 2021.

Podeli ovu stranicu: