Putna apoteka

Getty images: Alena Iagupa

Bez obzira na to gde putujete, postoje neke stvari bez kojih ne bi trebalo kretati na put.

Uvek je pametno sa sobom nositi svoju malu putnu apoteku u kojoj će se naći lekovi i pribor za akutna stanja, hronične bolesti, kao i sredstva za ličnu higijenu. 

Ukoliko morate uzimati lekove, pobrinite se da pre putovanja obezbedite dovoljnu zalihu lekova i drugog potrebnog pribora.

Lekove bi uvek trebalo nositi u originalnim kutijama, u kojima se nalaze i uputstva za primenu.

Ako ste hronični bolesnik, trudnica ili invalidna osoba, obavestite svog lekara o putovanju kako bi vam dao preporuke i savete. 

Šta sve treba da sadrži putna apoteka

Šta poneti na putovanje?

1. Medicinska dokumentacija
Ako bolujete od neke bolesti i/ili uzimate lekove, sa sobom obavezno ponesite medicinsku dokumentaciju i papir na kome čitko pišu sastav i ime leka koji morate uzimati.

2. Pribor za prvu pomoć

Antiseptični sprej za dezinfekciju rana, materijal za previjanje rana, hanzaplast, sterilne komprese, elastični zavoj

3. Analgetici i antipiretici

Lekovi koji istovremeno smanjuju bol i snižavaju temperaturu obavezno moraju biti deo svake putne apoteke. To su lekovi koji sadrže npr. paracetamol, acetilsalicilnu kiselinu ili ibuprofen. Važno je da imate toplomer uz sebe kako biste mogli, ako posumnjate, da utvrdite da li neko ima povišenu temperaturu.

4. Tablete protiv bolesti kretanja
Ukoliko ste skloni mučnini i povraćanju tokom putovanja, na put obavezno ponesite antiemetike. Tablete se uzimaju pola sata pre vožnje i mogu se uzeti više puta na dan. 

5. Zaštita od insekata

Sredstva za zaštitu od insekata (repelenti) primenjuju se nanošenjem na kožu, deluju do tri sata, nakon čega se ponovno nanose. Proizvode se u obliku losiona, mleka, stikova ili flastera, a ako sa vama putuje i dete, treba paziti da je sredstvo koje kupujete prilagođeno dobi deteta.

6. Sredstva nakon uboda insekta

Sredstva koja se primenjuju nakon uboda insekta su obično gelovi koji ugodno hlade, a kao dodatak imaju i supstance koje sprečavaju crvenilo, otok i svrab. 

7. Lekovi protiv alergije

Lekovi protiv alergije uzimaju se prema preporuci lekara, u dozi, vremenu i na način kako je to odredio lekar. Osobe koje imaju ranije iskustvo sa alergijom na sunce, u dogovoru s lekarom mogu započeti sa uzimanjem leka i nekoliko dana pre izlaganja suncu, ali je za njih najbolje da u potpunosti izbegavaju sunce. 

8. Sredstva za zaštitu kože

Najbolja zaštita kože je izbegavati boravak na suncu, nositi šešir i laganu udobnu odeću koja pokriva kožu. Ako odlučite da se izlažete suncu, neophodna su vam sredstva za zaštitu kože od sunca s visokim faktorom zaštite (SPF 15 i više) i hidratantni losion ili mleko koji će nakon sunčanja koži vratiti vlagu. 

9. Sredstva protiv dijareje

U letnjim mesecima česte su viroze koje uzrokuju dijareju. Ako dođe do dijareje, savetuje se nastaviti s normalnom ishranom uz izbegavanje hrane koja sadržava mnogo vlakana. Za obnovu crevne flore dobro je koristiti probiotičke preparate na bazi mlečnih bakterija, koji se osim kod dijareje koriste i kod zatvora i nadutosti. U slučaju da i pored primenjenih higijensko-dijetetskih mera dijareja potraje nekoliko dana, obratite se lekaru.

10. Sprečavanje dehidratacije

Tokom dijareje, povraćanja, visoke temperature ili intenzivnih znojenja, iz organizma se, pored tečnosti, gube i soli (elektroliti), koje je neophodno nadoknaditi. Preporuka je da se gubitak tečnosti nadoknadi uzimanjem instant-supa iz kesice, koje u sebi sadrže i dosta soli, elektrolitnog rastvora kupljenog u apoteci ili čaja. 

11. Kapi protiv crvenila i suvoće očiju
Tokom putovanja i na odmoru nadraženost očiju mogu izazvati klimatski uslovi (u automobilu, hotelu ili sl.), kao i polen različitih biljaka. Iste kapi koriste se i za vlaženje tokom nošenja svih vrsta sočiva. 

12. Čepići i kapi za uši

Osobama koje imaju problema sa začepljenjem uva prilikom kupanja čepići će sprečiti prodor vode.

13. Pribor za ličnu higijenu

Na putu vam mogu zatrebati dezinfekcione maramice, a ako niste sigurni da li se voda može piti, ponesite i tablete za pročišćavanje vode. 

14. Ostalo

Ako nosite sočiva, pobrinite se da ponesete naočare i rezervni par sočiva, kao i rastvor za čišćenje i dezinfekciju. 

Još nekoliko saveta

Ako lekovi koje uzimate moraju biti čuvani na nižoj temperaturi, pobrinite se da sa sobom imate pokretni frižider.

Kada odlučite da putujete na određeno mesto, raspitajte se o tome gde je najbliža ustanova za medicinsku pomoć, kako se do nje dolazi i da li je voda pogodna za piće. Ako putujete van zemlje, proverite pokriva li vaše zdravstveno osiguranje troškove zdravstvenih usluga koje bi vam mogle zatrebati na putu (lečenje u slučaju bolesti ili nesreće, lečenje u bolnici, povratak zbog zdravstvenih razloga itd.). 

Podeli ovu stranicu: