Upala uha kod dece

Getty images: FatCamera

Upala uha kod dece je veoma česta patologija u svakodnevnoj ORL praksi.

Prema lokaciji, mogu biti zapaljena tkiva spoljnog, srednjeg i unutrašnjeg uha. Prema dužini trajanja je akutna ili hronična, a prema vrsti uzročnika virusna, bakterijska ili gljivična.

Zapaljenje spoljnog uva predstavlja zapaljenje kože spoljnog slušnog hodnika. Najčešće se javlja u letnjem periodu prilikom kupanja na bazenima ili u stajaćim vodama, mada se može javiti i pri kupanju u rekama. Dete oseća jak i konstantan bol koji se pojačava prilikom pritiska prstom na uvo. Dolazi do otoka kože, koja time zatvara prolaz vazduha do bubne opne i posledično dolazi i do trenutnog slabljenja sluha. Izazivač ovog oboljenja je najčešće bakterija, ali može biti i gljivica.Najbolje je što pre se javiti specijalisti ORL. Veoma je bitna, pored davanja odogovarajućih antibiotika ili antimikotika, i lokalna terapija. Naime, obavezno se aplikuju antibiotske masti sa kortikosteroidom, naravno, uz toaletu i čišćenje uva pod mikroskopom hidrogenom, bornom kiselinom ili nekim drugim sredstvom. Progoza je dobra, ali roditelj treba da zna da se bol u početku prvog dana terapije pojačava, a kasnije slabi, tako da treba uzimati i lekove za umirenje bolova. Bolest uglavnom potpuno prolazi za sedam do deset dana od početka terapije. Za to vreme ne treba se baviti plivanjem i ronjenjem.

Zapaljenje srednjeg uha najčešće je zapaljenje uva kod dece.Najčešći izazivač ove bolesti je virus, potom bakterija, a retko gljivica. U poslednje vreme je veoma izražena kombinovana bakterijsko-virusna infekcija. Uobičajeno je da se ove upale javljaju u sklopu prehlade, rinitisa, zapaljenja sluznice ždrela ili drugih početno virusnih zapaljenja gornjih disajnih puteva. Dolazi do zapušenja nosa, a potom posledično do upale uha. Roditelji obično napominju da se bol javio u večernjim satima, mada to nije pravilo. Bol je pulsirajuć, jak, sa povremenim prekidima, ali traje i preko dana.Potpomažući faktor je postojanje uvećanog trećeg krajnika, koji povećava mogućnost upale uha. Dete se može držati za uvo, ali i ne mora, tako da to nije siguran znak. Najčešći znak bola u uhu je plač jak i dugotrajan.Nekada blaže upale srednjeg uha prođu spontano. Međutim, ukoliko bol i upala ne prolaze, treba se svakako javiti uvek prvo pedijatru, a ukoliko pedijatar misli da treba, onda specijalisti ORL. Naravno, upala uha može biti i samostalna, bez prethodne prehlade. Upale srednjeg uha često su praćenje povišenom temperaturom , što treba imati u vidu u smislu dovoljnog unosa tečnosti. Sama bolest ima dobru prognozu, uz odgovarajuću terapiju. Nekada sekret iza uha – gnoj može probiti bubnu opnu i iscureti iz uva na jastuk ili vrat deteta, ali je to nešto što je očekivano.

Terapija je antibiotska kada je to potrebno, u slučaju jasne bakterijske etiologije ili virusno-bakterijske, praćenih povišenom temperaturom. Obavezno dekongestivne kapi ili sprej, kao i toaleta nosa uz sirupe za razređivanje sekreta.

Terapija mora trajati dovoljno dugo i u optimalnim dnevnim dozama. Komplikacije postoje i izraženije su kod manje dece do jedne godine života. Ukoliko nema dobrog odgovora na terapiju sirupima, onda se dete mora hospitalizovati i davati mu se injekciona terapija kroz infuziju, što procenjuje pedijatar ili specijalista ORL. Ređe se mora reagovati u smislu operativnog lečenja, ali je ponekad i takva vrsta terapije neophodna.

Ono što svakako treba pomenuti i što u savremenom dobu dobija nivo velike ekspanzije jeste takozvani HRONIČNI SEKRETORNI OTITIS. Prosto rečeno, to je stanje pri kome dete slabije čuje, ali ne zbog oboljenja slušnog nerva. Radi se o jednoj vrsti hronične upale srednjeg uha pri kome se nagomilava lepljiva tečnost iza bubne opne, što dovodi do toga da ona slabije osciluje i slabljenja sluha. Ovo stanje često primete roditelji, naročito u fazi prehlade, jer im se dete ne odaziva na pozive. Često i vaspitači primećuju da se dete ne odaziva ili ne okreće na jasan i glasan poziv. Roditelji se obraćaju pedijatru često misleći da je dete neposlušno i da se folira, a oni ih upućuju specijalisti ORL. Tada se rade dijagnostika i timpanometrija, koji nam ukazuju na ovo oboljenje. Odmah treba započeti terapiju, mada se jasan uzrok ovog oboljenja još uvek ne zna. Učestvuje više faktora: alergija, česte prehlade, uvećani treći krajnik itd. Daju se sirupi protiv alergije, određeni sprejevi i kapi za nos, kao i sirupi za razređivanje sekreta. Ukoliko i posle tri meseca od započete terapije ne dođe do značajnog poboljšanja, onda se mora pribeći operativnom lečenju, nekada i ranije. Operativno lečenje radi specijalista ORL obučen za ovakvu vrstu intervencije. Operacija se sastoji u pravljenju reza na bubnoj opni i postavljanje u taj rez tzv. vazdušne cevčice. Posle ove intervencije dete odmah bolje čuje, međutim, posle izvesnog vremena ove cevčice ispadaju. Najčešće posle šest meseci, ali nekada i ranije, ali i kasnije. Obično je posle ove operacije stanje dobro i dete jasno i bolje čuje. Manji broj slučajeva zahteva ponovnu operaciju, a nekada i stavljanje tzv. T-cevčica, koje ne mogu da ispadnu. Prognoza ovog stanja je takođe dobra, ali se najčešće mora operativno rešavati.

Ovo je bio mali rezime najčešćih u praksi viđenih upala uha kod dece, kako akutnih tako i hroničnih, koje treba ozbiljno shvatiti, ali bez tenzije i panike. Naravno, postoje i one upale, a to su hronične gojne upale uha, koje su praćene stalnim curenjima i postojanjem rupe na bubnoj opni usled ponavljanih infekcija. Ovakva stanja su ređa i zahtevaju operativno lečenje u ustanovama tercijarnog tipa.

Zaključak: Akutna zapaljenja uha kod dece najčešće predstavljaju oboljenje sa dobrom prognozom. Manji broj slučajeva može voditi u hronicitet ili drugu vrstu komplikacija.

Dr Branko Plazinčić,
Spec. otorinolaringologije


Literatura

1. American Academy of Pediatrics Subcommittee on Management of Acute Otitis Media. Diagnosis and management of acute otitis media. Pediatrics 2004 May; 113(5):1451-65. PubMed

2. Bradley-Stevenson C, O’Neill P, Roberts T. Otitis media in children (acute).

BMJ 2007. Available at: http://clinicalevidence.bmj.com/ceweb/conditions/

chd/0301/0301.jsp

3. Donaldson DJ. Middle Ear, Acute Otitis Media, Medical Treatment. eMedicine

2008. Available at: http://www.emedicine.com/ent/topic212.htm

4. Rovers MM, Glasziou P, Appelman CL, Burke P, McCormick DP, Damoiseaux RA. Predictors of pain and/or fever at 3 to 7 days for children with acute otitis media not treated initially with antibiotics: a meta-analysis of individual patient data. Pediatrics. Mar 2007; 119(3):579-85. [Medline] B Užice

 

Podeli ovu stranicu: