Upale uva kod odraslih

Getty images: SimpleImages

Uvo se anatomski deli na tri dela:spoljašnje,srednje i unutrašnje. Tako i upale uva možemo podeliti na upale spoljašnjeg,srednjeg i unutrašnjeg uva.

1.Upala spoljašnjeg uva ili Otitis externa- je zapaljenje kože zvukovoda,kanala koji vodi do bubne opne.Najčešće je reč o bakterijskoj infekciji,ali uzrok može biti i gljivična infekcija . Često se javlja kod plivača, ljudi sa ekcemom i psorijazom kao I kod osoba koje često koriste štapiće za čišćenje ušiju. Bolesnik se prvo žali na jak bol.Može se javiti oslabljen sluh i svrab u uvu.Kao prvu pomoć kod upale spoljašnjeg uva,odrasla osoba može uzeti Ibuprofen drg. a 400mg.Ukoliko tegobe ne prolaze, potrebno je javiti se na pregled svom lekaru koji će odrediti antibiotsku terapiju,a kod sumnje na gljivičnu infekciju primenjuju se antimikotici u vidu kapi ili masti. U kućnim uslovima ,kao preventiva infekciji,mogu se koristiti medicinski preparati-sprejevi za uši koji se nabavljaju u apoteci.

2.Upala srednjeg uva- Otitis media. Na kraju spoljašnjeg slušnog hodnika nalazi se bubna opna.Pozadi nje je smešteno srednje uvo sa tri slušne koščice koje su ujedno i najmanje kosti ljudskog tela.Srednje uvo je takođe povezano sa zadnjim delom ždrela preko Eustahijeve tube. Upale srednjeg uva kod odraslih mogu biti po toku akutne i hronične.

Akutne upale srednjeg uva najčešće se nadovezuju na prethodnu infekciju gornjeg respiratornog trakta.Bolesnik se žali na jak bol u uvu i oslabljen sluh.Ukoliko dođe do spontane perforacije bubne opne,javlja se sekrecija iz spoljašnjeg slušnog hodnika.U slučaju sumnje na akutnu upalu srednjeg uva,bolesnik može uzeti neki lek protiv bolova.Od koristi mogu biti i kapi za nos(dekongestivne)jer se njihovom primenom smanjuje otok sluznice nosa.Određen broj upala srednjeg uva može proći na ovaj način,bez upotrebe antibiotika. Međutim, ukoliko za 3 dana ne nastupi poboljšanje,savetuje se pregled kod nadležnog lekara i uvođenje antibiotske terapije.U slučaju pojave crvenila i otoka predela iza uva,potrebno je javiti se ORL specijalisti na pregled zbog mogućnosti pojave komplikacija.

Hronične upale srednjeg uva - predstavljaju dugotrajno zapaljenje sluznice srednjeg uva.Mogu biti praćene stvaranjem sadržaja(ne-gnojnog ili gnojnog karaktera).

Ne gnojne upale srednjeg uva bez perforacije bubne opne - Otitis media secretoria- koje se javljaju uvek sa jedne strane praćene su simptomima slabijeg sluha,punoće i pritiska. Nastaju kao posledica nepotpunog izlečenja akutne upale srednjeg uva ili obstrukcije Eustahijeve tube nastale usled infekcije,zapaljenjskih procesa gornjeg sprata ždrela,alergija, benignih ili malignih tumora.

Hronični gnojni zapaljenski procesi srednjeg uva –Otitis media chronica supurativa- kod postojanja perforacije bubne opne karakteriše ponavljajuća sekrecija iz uva i slabljenje sluha.Bolesnicima se savetuje suv režim uva- izbegavati kvašenje uva vodom, a u slučaju pojave sekreta iz uva neprijatnog mirisa neophodno je javiti se na pregled kod ORL specijaliste i ordiniranje antibiotske terapije.

3.Upale unutrašnjeg uva-Labirynthitis Unutrašnje uvo čoveka se deli na dva dela: deo za sluh i deo za ravnotežu.Upala unutrašnjeg uva je najčešće virusnog porekla i najčešće se nadovezuje na prethodnu akutnu infekciju gornjih respiratornih puteva.Takođe, može se javiti u slučaju već postojeće hronične upale srednjeg uva,trauma glave,meningitisa i tumora.Kod labirintitisa, pacijent se prvo žali na zujanje u uvu,slabljenje sluha,vrtoglavicu,poremećaj ravnoteže,mučninu i povraćanje.U slučaju pojave ovih simptoma potrebno je uraditi pregled kod ORL specijaliste radi ordiniranja adekvatne terapije, nakon čega najčešće dolazi do potpunog oporavka.

Dr Mirjana Straćenski Perge
OB Sremska Mitrovica

Podeli ovu stranicu: