Značaj ishrane i fizičke aktivnosti u terapiji dijabetesa

Getty images: Eva-Katalin

Dr Ljubica Stošić

Ishrana i fizička aktivnost veoma su važni delovi zdravog načina života osoba koje imaju dijabetes. Uz savremenu medikamentnu terapiju praćenje plana zdravih obroka i fizička aktivnost krucijalni su u održavanju nivoa glukoze u krvi u ciljnom rasponu, koji smanjuje rizik od komplikacija dijabetesa. Adekvatan balans između ishrane, fizičke aktivnosti i lekova protiv dijabetesa obezbeđuje uspešnu terapiju dijabetesa, kako tipa 1, tako i tipa 2.

Promena stila života može biti veliki izazov za pacijente sa dijabetesom i od velikog značaja može biti pomoć porodice, prijatelja i zdravstvenog tima. Adekvatna ishrana i fizička aktivnost omogućavaju održavanje nivoa glukoze u krvi, krvnog pritiska i holesterola u ciljnom rasponu, mršavljenje ili ostajanje na zdravoj telesnoj težini, sprečavanje ili odlaganje problema s dijabetesom. Takođe, pacijenti koji imaju dobru ishranu i vežbaju osećaju se dobro i imaju više energije. 

Ključno u ishrani osoba s dijabetesom jeste jesti raznovrsnu zdravu hranu iz svih grupa namirnica (ugljeni hidrati, masti, proteini) u količinama koje se prilagođavaju svakom pacijentu i njegovim individualnim potrebama. 

Hrana i piće koje treba ograničiti podrazumevaju prženu i drugu hranu s visokim sadržajem zasićenih masti i transmasti, hranu bogatu solju, slatkiše, pekarske proizvode, pića s dodatkom šećera, poput soka, obične sode i običnih sportskih ili energetskih pića. Konzumacija alkohola treba da bude umerena – ne više od jednog pića dnevno za žene ili dva pića na dan za muškarce. Kod pacijenata na insulinskoj terapiji alkohol može dovesti do pada vrednosti glukoze u krvi – hipoglikemije, naročito ukoliko se ne jede na vreme. 

Neki ljudi koji imaju dijabetes moraju da jedu otprilike u isto vreme svaki dan, drugi mogu biti fleksibilniji u pogledu vremena obroka, što zavisi od vrste terapije dijabetesa i stepena fizičke aktivnosti. Unos prave količine hrane (i količine kalorija) bitan je za upravljanje nivoom glukoze u krvi, ali i telesnom težinom. Dva uobičajena načina planiranja obroka pacijenata sa dijabetesom su metoda tanjira i brojanje ugljenih hidrata. Metoda tanjira pomaže da se kontroliše veličina porcija, pokazuje količinu svake grupe hrane koju treba pojesti: povrće bez skroba polovina tanjira; meso ili drugi protein četvrtina tanjira; žitarice od celog zrna ili drugi skrob (kukuruz ili grašak na primer) poslednja četvrtina tanjira. Brojanje ugljenih hidrata uključuje praćenje količine ugljenih hidrata u hrani i piću. Pošto se ugljeni hidrati pretvaraju u glukozu u telu, oni utiču na nivo glukoze u krvi više nego druga hrana. Brojanje ugljenih hidrata može pomoći da se upravlja nivoom glukoze u krvi. Ako je pacijent na terapiji insulinom, brojanje ugljenih hidrata pomaže da se odredi adekvatna doza insulina. 

Ne postoje jasni dokazi da uzimanje dodataka hrani, poput vitamina, minerala, bilja ili začina, može pomoći u upravljanju dijabetesom. Kod nekih pacijenata postoji potreba za dodacima hrani ukoliko ne mogu dobiti dovoljno vitamina i minerala iz hrane. Neophodno je posavetovati se sa zdravstvenim timom pre uzimanja dodataka hrani, jer neki mogu izazvati neželjene efekte ili uticati na delovanje antidijabetesnih lekova.

Fizička aktivnost važan je deo upravljanja nivoom glukoze u krvi i održavanja zdravlja. Čak i male količine fizičke aktivnosti mogu biti važne. Savetuje se najmanje 30 minuta umerene ili snažne fizičke aktivnosti pet dana u sedmici. Izuzetno je važno prilagoditi antidijabetesnu terapiju fizičkoj aktivnosti kako bi se prevenirala hipoglikemija. Takođe, pacijenti sa tipom 1 dijabetesa treba da izbegavaju snažne fizičke aktivnosti kada imaju ketone u krvi ili urinu. Većina vrsta fizičke aktivnosti dozvoljena je kod pacijenata s dijabetesom. Određene aktivnosti mogu biti opasne za neke ljude, poput onih sa slabim vidom ili oštećenjem živaca na nogama. Raznovrsnost u odabiru vrste fizičke aktivnosti i promene s vremena na vreme od velikog značaja su da se postigne adekvatan efekat.

  1. Daily physical activity and type 2 diabetes: A review, World J Diabetes, 2016 Jun 25; 7(12): 243–251.
  2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetes/in-depth/diabetes-diet/art-20044295
  3. https://my.clevelandclinic.org/health/articles/11655-diabetes-and-exercise

Podeli ovu stranicu: