Beba je kod kuće - ovo je naš prvi dan

Getty images: Justin Paget

Jasmina Panić

Prvi dani i nedelje sa bebom vreme su kada se upoznajete i zajedno otkrivate svet. Beba će svojim dolaskom neminovno preokrenuti vaš život i ispuniti vaš dan neprestano zahtevajući vašu pažnju. Iako se pripremate za ovaj događaj, sve vam se može činiti teškim, posebno u prvim danima. Kako vreme prolazi, sve će postati lakše. Ali ako znate šta da očekujete od svoje bebe, prvi dani zajedno biće lakši i opušteniji.

Panika i strah koji se javljaju kod roditelja kada dovedu bebu kući iz porodilišta, nemoguće je izbeći, ali zato su ovde saveti patronažne sestre. Poseta patronažne sestre planirana je dan nakon napuštanja porodilišta, kako bi se nastavila kontinuirana zaštita ove izuzetno osetljive populacije. Svaki zdravstveni centar u Srbiji ima polivalentnu patronažnu službu, a svaka patronažna medicinska sestra ima svoju mikroregiju (teritoriju) koju pokriva. Prva poseta patronažne sestre porodici je obično najduža i uključuje sve nedoumice i probleme koji brinu roditelje. Sestra u poseti roditeljima uči nove veštine, savetuje, podržava, smiruje, obrazuje, podstiče i jača postojeće kapacitete roditelja i drugih članova porodice. Odmah po dolasku, ona uklanja brigu i daje jasne smernice za dojenje.

Dojenje je jedan od najvažnijih trenutaka u prvim danima života, pa patronažna sestra tome posvećuje puno pažnje, od postavljanja bebe na dojku, trajanja podoja, do nege samih grudi i bradavica.

Patronažna sestra će vas obučiti kako da negujete pupčani patrljak i kako da postupite ukoliko pupčani patrljak ne otpadne za vreme njenih poseta. Kada se pupčani patrljak otpadne, beba se može okupati. Preporuke vezane za kupanje i očuvanje zaštitnih filmova na koži beba, tako da su u prvim danima brisanja prevoja (vrat, uši, pazuhe, prepona) pamučnom vatom i toplom vodom najbolji izbor. U suprotnom, preporučuje kupanje dva puta nedeljno ili trećeg ili četvrtog dana.

Patronažna sestra upoznaje roditelje i sa problemima koji nastaju usled nezrelosti digestivnog trakta. Grčevi kod beba su vrlo traumatično iskustvo za roditelje, ali ne ostavljaju nikakve posledice na bebin razvoj. Po rođenju bebine aktivnosti se svode na spavanje, hranjenje i presvlačenje. Vreme provedeno u spavanju je najduže u prvim mesecima

Patronažna sestra uči roditelje kako da pravilno povijaju bebu , kako da je nose , kako da uspavljuju bebu, kako se opuštaju i nežno miluju bebu, razgovaraju sa njom, kako da uživaju u svakom trenutku i u potpunosti se posvete svom novorođenčetu. 

Promovisanjem mentalnog i socijalnog razvoja deteta postiže se zadovoljenje dečije potrebe za pažnjom, podstičući dete na govor, igru i druge aktivnosti. Biti roditelj predstavlja jedno intenzivno i emotivno iskustvo. Da donosi mnoga uzbuđenja, ali isto tako može predstavljati velike izazove i stres. Roditelje često zabrinjava jedno važno pitanje - da li posedujete adekvatne sposobnosti i veštine da odneguju i vaspitaju srećno i zdravo dete?

Posmatrajte i učite - Izgraditi sigurnu vezanost sa detetom više je nego voditi brigu o detetovim fizičkim potrebama. To uključuje dnevno vreme provedeno u ugodnoj interakciji sa bebom. Neka vam beba pokaže šta voli. Vaša beba traži zaštitu i sigurnost koja ju je okružila devet meseci, kao i vaš otkucaji srca, glasovi, toplina. Zvukovi koje beba stvara, kao i pokret ruku i nogu njen su način reagovanja na ono što joj govorite i komunikacije sa vama. Primenite jednostavnu tehniku razgovora, slušanja i posmatranja Svaki roditelj zna koliko je odgovorno i teško biti roditelj. Ali, takođe, svaki roditelj zna koliko sreće mu donose njegova deca i koliko ga ispunjavaju. Ovaj osećaj sreće opisali su mnogi.


Literatura:

1.“Priručnik za zdravstvene radnike i roditelje (izdanje UNICEF-a) - majke i deteta.
2. Priručnik za obrazovanje zdrvstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zastiti - Primarna zdravstvena zaštita .
3. Program škole za trudnice i roditeljstvo.
4. Ishrana u trudnoći i laktaciji (UNICEF)
5. Uredba o nacionalnom programu podrške dojenju, porodičnoj i razbojnoj nezi novorođenčeta 2018

Podeli ovu stranicu: