Bebina putna apoteka

Sms Dragana Stanković, patronažna sestra

Planiranje putovanja s bebom ili detetom, kao i sam odlazak podrazumevaju mnogo više priprema nego kada se putuje bez njih. Ipak, takva putovanja su nam najlepša i najdraža.

Takođe, nijedan roditelj ne želi da mu se dete razboli, naročito ne na putovanju. Međutim, nekada se dešavaju i neke okolnosti i situacije tokom putovanja koje nisu poželjne, pa bi u tom slučaju bilo potrebno da sa sobom ponesete određene stvari, tj. da sa sobom imate putnu apoteku.

Bebina putna apoteka mora da sadrži:

 1. Toplomer
 2. Sirup i (ili) čepiće za sniženje temperature
 3. Probiotik
 4. Kapi za nos
 5. Sirup ili lek protiv alergije
 6. Kremu protiv pelenskog ojeda
 7. Kremu u slučaju ujeda insekata
 8. Preparate za zaštitu od UV zračenja
 9. Dezinfekciono sredstvo ( povidon, oktanisept)
 10. Sterilne gaze (nekoliko većih i nekoliko manjih)
 11. Zavoj (uži i širi)
 12. Flaster
 13. Lekove za decu koja pate od hroničnih bolesti
 14. Pelene
 15. Vlažne maramice
 16. Kupke i šampone

 

 • Ukoliko se vaša beba ili dete prehladi i dobije povišenu temperaturu na putovanju, morate se obratiti pedijatru. Ukoliko to nije moguće odmah, možete dati sirup ili čepiće za snižavanje temperature. Najbolje je dati onaj sirup koji je dete već koristilo ili koji je raniije prepisivao pedijatar.
 • Od svih tegoba, bebe ili deca na putovanju najčešće dobiju takozvani stomačni virus, praćen prolivima i povraćanjem. Tada je najbolje dati preparate koji nadoknađuju tečnosti. Oni se rastvaraju u vodi i daju prema uputstvu. Za ove tegobe, a takođe i kao prevenciju, bitno je uključiti i probiotik.
 • Zbog promene klime, a često i morske vode, bebama i deci se obično zapuši nos. Za taj problem najbolje je koristiti kapi za nos, i to one sa rasprašivačem, čime im se olakšava disanje i dojenje.
 • Takođe, poželjno je poneti i lek ili sirup protiv alergije, naročito ukoliko je dete već imalo tih problema.
 • Bebe, kao i kod kuće, koriste pelene za jednokratnu upotrebu i veoma često se javljaju osipi i ojedi. U tom slučaju najbolje je poneti kremu za negu protiv ojeda i iritacije na koži, a naša preporuka u tom slučaju bi svakako bio SUDOCREM.
 • U slučaju ujeda insekata koristiti sredstva koja su za to namenjena i koja su prilagođena uzrastu deteta.
 • Preparati za zaštitu od UV zračenja su veoma bitna stavka u apoteci. Gde god i uvek adekvatno zaštitite osetljivu dečju kožu odgovarajućim sredstvima.
 • U slučaju neke povrede, sadržaj prve pomoći (dezinfekciona sredstva, sterilne gaze, zavoj, flaster) pomoći će da se povreda sanira do odlaska pedijatru.
 • Na putovanju bi bebe ili deca trebalo redovno da koriste prepisanu terapiju za hronične bolesti, ukoliko ih imaju.
 • Na putovanju koristiti pelene, vlažne maramice, kupke i šampone na koje je beba navikla.
 • Roditelji se uvek pitaju da li je na putovanje potrebno poneti i antibiotik. Preporuka je ne davati antibiotik na svoju ruku, nego se javiti lekaru.
 • Ukoliko je beba na prirodnoj ishrani, savet je da se što više doji. Takođe se na putovanju ne savetuje uvođenje neke nove namirnice koja bi mogla da izazove alergiju.

I sada, pošto ste dobro pripremljeni, ostaje vam samo da se što lepše i ugodnije provedete na putovanju sa svojim detetom i uživate u svakom trenutku.

SREĆAN PUT I LEP PROVOD!