Higijenske navike u službi zdravlja porodice

Getty images: Solskin

Anđelka Belić

Pod pojmom higijena podrazumeva se niz radnji kojima čuvamo i unapređujemo naše zdravlje. Zato je važno da se staramo pre svega o čistoći našeg tela, čistoći odeće i obuće, higijeni našeg okruženja, doma i okoline. Higijena je kada živimo uredno, kada se brinemo o svom zdravlju i sprečavamo bolesti, a kada se razbolimo, da se trudimo da ne zarazimo druge.

SZO definiše higijenu kao uslove i aktivnosti koji pomažu u održavanju zdravlja i sprečavanju širenja bolesti. Lična higijena se odnosi isključivo na sopstveno telo.

Osnivanje porodice odlična je polazna tačka za usvajanje dobrih navika, kako higijenskih tako i svih drugih koje ćemo prenositi na svoju decu.

Lična higijena trudnice:

Tokom trudnoće u telu žene događaju se značajne promene koje zahtevaju sprovođenje posebne higijene. Novi životni uslovi zahtevaju da se trudnica pridržava određenih higijenskih pravila, čiji je zadatak da osiguraju dobro zdravlje majke i deteta.

Trudnica treba da vodi posebnu brigu o čistoći svog tela, rublja i odeće. Pored redovnog umivanja i svakodnevnog pranja zuba i održavanja higijene usne duplje, trudnica treba da vodi računa i o čistoći svoje kože na svim delovima tela.

Higijena usta i zuba:

Trudnica treba da vodi računa o higijeni usne duplje i zuba jer oralna higijena može biti otežana zbog česte upale desni. Ne brinite, ako zube redovno i pravilno negujete, ostaće čvrsti i zdravi. Bebu nikada ne ljubite u usta ili ručicu jer su tako veće šanse da joj prenesete bakteriju Str. mutans, odgovornu za nastanak cirkularnog karijesa kod dece. Konsultujte se sa svojim stomatologom ukoliko imate ikakve nedoumice.

Higijena kože:

Preporučuje se svakodnevno tuširanje i aktivna nega kože tokom trudnoće. Izbegavati sapune i šampone koji isušuju kožu. Koristite blaga sredstva ili uljane kupke, a nakon tuširanja na čistu i suvu kožu treba naneti hidratantnu kremu, mleko ili losion za telo koji odgovara tipu vaše kože. Potrebno je da koži obezbedite neophodnu vlažnost i elastičnost kako bi se sprečila pojava strija. Prilikom kupovine preparata obratite pažnju na naznaku da li je određeni preparat predviđen za upotrebu u trudnoći.

Higijena intimne regije trudnice:

Higijena genitalne regije u trudnoći ne treba da se razlikuje od higijene van trudnoće. Dovoljno je pranje jednom dnevno sredstvima za intimnu negu. U trudnoći se povećava vlažnost vagine, pa često vaginalni sekret prlja veš i izaziva neprijatnost. U trudnoći su zabranjena vaginalna ispiranja, kako iz higijnskih razloga, tako i zbog opasnosti izazivanja pobačaja. Ako postoji prekomerna pojačana sekrecija koja pravi problem na koži spoljnih polnih organa, potrebno je konsultovati se sa izabranim ginekologom, koji će predložiti potrebnu terapiju.

Higijena odeće i obuće:

Odeća trudnice treba da je čista, od prirodnih vlakana. Prilagoditi je tako da je komotna, da ne steže stomak. Cipele treba da su udobne i prostrane zbog čestog oticanja nogu, po mogućstvu sa niskom potpeticom.

Lična higijena porodilje:

Higijena dojki: Pranje mlakom vodom, posušiti bradavicu, a potom istisnuti malo mleka i obložiti bradavicu. To mleko će da će napraviti film koji će štititi bradavice od infekcije. Posebna higijena je potrebna ako su se stvorile rane – ragade. Nastaju usled nepravilnog dojenja ili nepravilnog pražnjenja dojki. Postojanje ragade predstavljata ulazno mesto infekcije i zato se mora posebno tretirati. Oprati mlakom vodom, a potom naprskati sredstvo za dezinfekciju rane. Posle svakog dojenja potrebno je izvršiti higijenu dojke na prethodno opisan način. Dojenje je dozvoljeno za vreme postojanja ragada. Korišćenje silikonskih bradavica može olakšati dojenje.

Higijena epiziotomije:

Po definiciji, epiziotomija predstavlja ginekološki, hirurški rez koji omogućava lakši prolaz novorođenčeta kroz porođajni kanal. Rana od epiziotomije u većini slučajeva zarasta bez problema. Konci se sami resorbuju, pa ne morate da idete da ih vadite. Normalno je da osećate bol i da to područje bude osetljivo.

Higijena epiziotomije je vrlo važna kako bi se izbegli otoci i infekcija. Svaki put kad idete u toalet potrebno je oprati se vodom, zatim posušite tapkanjem čistim peškirom, a završite prskanjem antiseptičkog rastvora u spreju. Mogu da se koriste i hladne obloge. Nepotrebno je koristiti antibiotske praškove za posipanje rane. Ne preporučuje se kupanje u kadi da se rana ne bi previše vlažila, a tokom tuširanja nemojte da usmeravate mlaz vode direktno na ranu.

Higijena bebinog životnog prostora:

Idealno bi bilo da soba u koju dovodite bebu iz porodilišta bude pre toga okrečena, dobro provetrena, a svi predmeti dobro oprani. Po dolasku kući bebu treba da čeka čista soba, posteljina u krevecu od prirodnih materijala, pelene, benkice i sve neophodne stvari za higijenu i ishranu.

Poželjno je da u prvim mesecima nemate zavese i tepih u sobi gde boravi beba zbog skupljanja prašine. Podove i drugi nameštaj obrišite sredstvima koja nisu agresivna ili su ekološka.

Higijena ruku je najefikasnija mera koju možete preduzeti da smanjite širenje patogena i sprečite nastanak infekcije. Perite ruke što češće, obavezno pre podoja i bilo kakvog dodirivanja bebinih stvari ili bebe, više puta u toku dana. Prljavština na rukama najviše se skuplja ispod noktiju i oko njih. Zato da bismo sa ruku mogli da otklonimo sve nečistoće, potrebno je da nokti uvek budu uredno posečeni.

Standardne preporuke za sprečavanje širenja infekcije, pored redovne higijene tela i redovnog pranja ruku, uključuju i pravilnu i redovnu higijena životnog prostora i predstavljaju najdelotvornije rešenje. Time ćete svoje životno okruženje učiniti zdravijim.

U kuhinji posebna polica treba da bude namenjena samo za držanje bebinih flašica, šerpica, tanjirića, bebinog pribora. Posebnu pažnju treba obratiti na pranje i sterilizaciju flašica, cucli. Prvo ih oprati toplom vodom i deterdžentom uz upotrebu četke za flašice, zbog boljeg mehaničkog otklanjanja nečistoća, a potom dobro isprati. Dodatna zaštita se postiže sterilizacijom, koja se radi svakodnevno. Ukoliko niste u mogućnosti da obezbedite sterilizator, možete sterilisati i metodom kuvanja. U dublju šerpu potopite flašice, dodajte vodu i malo sode bikarbone (otprilike jednu kašičicu). Za flašice je potrebno 10 minuta kuvanja od momenta ključanja, a za cucle oko četiri minuta. Sterilisane predmete izvadite i stavite na čistu kuhinjsku krpu da se iscede i osuše. Ako majka doji, potrebno je sterilisati i pumpicu za izmazanje mleka, flašicu za prikupljanje mleka i posudu za odlaganje mleka. Ako beba ima mlečac (soor), pored tretmana za uklanjanje naslaga iz usta, vodite računa da bebin pribor bude sterilan. Glodalice za zubiće i igračke koja beba neprestano gura u usta takođe treba da budu sterilne. Sigurnost bebe predstavlja čistoća pribora za bebu.

Kada se bebi uvede čvrsta hrana, tj. kada počne da jede iz tanjirića i pije iz čaše ili šolje, ne morate taj pribor sterilisati. Dovoljno je da se operu toplom vodom i tečnošću za sudove ili u mašini za sudove, kao i za odrasle.

Ove jednostavne, a vrlo važne navike, treba da postanu svakodnevne i mogu vas sačuvati od mnogih neprijatnosti kao što su prehlade, infekcije oka i kože, stomačni problemi... Pridržavajući se higijenskih pravila štitimo sebe, a i druge, i stvaramo zdravo životno okruženje za sebe i svoju porodicu.


Literatura:

  1. Smernice SZO o higijeni ruku u zdravstvu 2009.
  2. Gradski zavod za javno zdravlje Beograd, Kako održavati higijenu životnog prostora, Zdravlje.org.rs

Podeli ovu stranicu: