Kako pomoći bebi koja ima grčeve

Sms Natali Stanković, patronažna sestra

Grčevi su bezazlena i prolazna pojava koja spada u funkcionalne poremećaje, a ne bolest.

Tačan uzrok nije poznat, šta god da je primarni uzrok (nezrelost bebinih creva, poremećaj crevne flore, alergija na hranu), kao posledicu daje nagomilavanje gasova u crevima koji nadražuju nervne završetke i dolazi do uznemirenosti i plača kod beba, odnosno do pojave grčeva.

Većina roditelja reaguje sa strahom i uznemirenjem zbog dugotrajnog bebinog plača, tako da se čak 20% njih konsultuje s lekarima i patronažnim sestrama. 

Plač  uzrokovan grčevima počinje najčešće nedelju dana po rođenju i traje tri do pet meseci. Međutim, treba razlikovati plač kada je beba gladna ili joj se spava od neutešnog plača, često vrištećeg, koji se javlja kod grčeva. Beba je tada veoma razdražljiva, crveni u licu, proteže i sakuplja nožice ka stomaku, prisutna je nadutost. Ukoliko beba dobro napreduje, ne bi trebalo imati razloga za brigu.

Iako se ne radi o bolesti, bebi se mora pomoći, a roditeljima dati podrška i predočiti im se načini kako da olakšaju bebi da što bezbolnije prebrodi taj period. 

Korekcija ishrane i korišćenje preparata za ublažavanje grčeva ima veoma važnu ulogu.

Bebu nakon svakog podoja ili hranjenja  treba podignuti da podrigne kako bi izbacila višak vazduha.  U periodu jakog plača roditelji treba da maze svoju bebu i  lagano je ljuljuškaju. Jedan od načina je i masaža stomaka. Roditelji treba da  ugreju ruke i nežno pritisnu bebin stomak, masirajući ga u smeru kazaljke na satu. Kolena bebe treba okretati oko i preko stomačića kako bi se oslobodio vazduh u crevima.

Termofori za bebe i tople kupke su veoma bitni i mogu da pomognu.

Kod beba na adaptiranoj formuli  treba proveriti veličinu cucle. Prilikom nepravilnog hranjenja i neadekvatnog otvora na cucli  beba guta vazduh i samim tim dolazi do nagomilavanja  vazduha u crevima, što izaziva grčeve.

Ne postoji lek koji potpuno može ukloniti grčeve, ali postoji veliki broj preparata da ih ublaže.

U tretmanu grčeva najčešće se koriste probiotski preparati, enzimi laktaze koji potpomažu varenje mlečnog šećera i simetikon – Infacol, koji olakšava oslobađanje od gasova.

 

Simetikon Infacol ne sadrži šećer, boje ni alkohol, ne ulazi u krvotok i iz organizma se izlučuje nepromenjen, pa je samim tim i potpuno bezbedan za upotrebu. Daje se od prvog dana života jedna puna kapaljka pre svakog obroka najmanje sedam dana u kontinuitetu. Ne postoji vremensko ograničenje korišćenja. Imajući u vidu mehanizam dejstva simetikona, može se bezbedno kombinovati s probioticima i laktozom.

Čim beba poraste i digestivni trakt se razvije, nestaju i grčevi. Ono što je najbitnije jeste da su grčevi prolazna i normalna stvar koja s vremenom nestaje.

 

Share this article: