Kako prepoznati grčeve kod beba?

Sms Dragana Zdravković, patronažna sestra

Jedan od najvećih i najčešćih izazova kod mladih roditelja jeste pojava grčeva kod beba. Iako su oni bezazlen i prolazan funkcionalni poremećaj, vrlo često kod roditelja izazivaju zabrinutost.

Roditelje muče mnoge dileme: šta su to grčevi, zašto se javljaju, kako ih prepoznati, dokle traju i kako pomoći bebi.

Grčevi se javljaju čak kod 40% novorođenih beba. Praćeni su intenzivnim i neutešnim plačem, koji  traje duže od tri sata u toku dana, češće od tri puta nedeljno i u trajanju dužem od tri nedelje.

Do pojave grčeva najčešće dolazi zbog postepenog razvijanja sistema za varenje kod beba, gutanja vazduha tokom hranjenja, kao i zbog reakcije na pojedine sastojke u mleku.

Roditelji ne mogu da pretpostave da li je reč o grčevima ili beba ima neki drugi problem. Beba svojim ponašanjem ukazuje na to da ima grčeve. Plač obično traje duže od tri sata, počinje i prestaje bez vidljivog razloga, javlja se češće od tri dana nedeljno u prvih pet meseci života,  glasnijii je i vriskaviji, pri čemu deluje kao da beba na trenutak zadrži dah, uznemirena je i nervozna, izraz lica ukazuje na bol. Beba drži savijene pesnice, crvena je u licu, podiže i spušta nožice, savija se u luk, stomak je napet.

Grčevi se češće javljaju neposredno pre hranjenja, kasno po podne i uveče, a najčešće se završavaju ispuštanjem gasova ili stolice. Javljaju se kod beba koje normalno napreduju.

Grčevi predstavljaju veliki psihološki problem za roditelje, tako da je pravilno prepoznavanje simptoma kod grčeva veoma važno kako bi olakšali svojoj bebi.

Ako beba lepo napreduje i dobija na težini, a ima sve ove simptome, to su sigurno grčevi.

Ne postoji lek koji potpuno može eliminisati grčeve, već samo pomaže bebi da ih lakše prebrodi. Edukacija roditelja u trudnoći je od velikog znacaja za pravilno prepoznavanje simptoma kod grčeva. Pošto se radi o prolaznom poremećaju, treba odabrati lekove koji nemaju neželjena dejstva, a mogu pomoći bebi. U tretmanu grčeva kod beba najčešće se koriste probiotici i simetikoni.

Simetikon Infacol deluje samo u lumenu creva, omogućavajući mehurićima gasova da se sjedine, a potom razbiju i samim tim lakše izbace. Simetikon smanjuje i pritisak na dijafragmu pa se samim tim smanjuje i bljuckanje.