Kako sprečiti pelenski osip kod beba

Getty images: klebercordeiro

Milinka Šmit - Patronažna sestra

Dragi roditelji,

Postoji mogućnost da će vaša beba doživeti neki oblik pelenskog osipa u toku rasta i razvoja, sve dok koristi pelene.

Pelenski osip kao izraz upotrebljava se za opis iritacije kože koja se javlja u predelu pokrivenom pelenama. Drugi nazivi mogu biti pelenski ojed ili pelenski dermatitis. Prvi znak osipa obično je u obliku crvenila ili sitnih, crvenih, izbočenih promena na pelenskoj regiji, odnosno koži genitalija i analnog predela, ali se može proširiti i na okolni deo kože butina i struka. Ove promene nekada mogu da budu i vlažne, tople i bolne na dodir.

Postoje neke diskretne razlike između ojeda kod devojčica i dečaka. Kod devojčica, uz prisustvo crvenila kože, u pelenskoj regiji može postojati sekret iz vagine beličaste do žućkaste boje, a kod dečaka prisustvo crvenila kože može da se pojavi i na samom penisu i glaviću. Ukoliko je potreban uzorak brisa kožnih i sluzokožnih promena, kod devojčica se on uzima i sa malih i sa velikih usana, a kod dečaka i sa unutrašnje strane kožice koja prekriva penis.

Osip od pelena obično nije ozbiljan i često nestaje nakon tri ili četiri dana pravilne nege. Pravilnom negom, tehnikama prevencije i lečenja sprečavaju se komplikacije osipa od pelena (poput infekcije kože), kao i neprijatnosti za vas i vašu bebu.

Šta izaziva pelenski osip?

 • Dugotrajni kontakt s urinom i stolicom može dovesti do iritacije bebine osetljive kože. Stolica je iritantnija od urina i zbog toga vaša beba može biti sklonija pelenskom osipu ako ima učestalo pražnjenje creva ili proliv.
 • Iritacija od novog proizvoda. Koža vaše bebe može reagovati na maramice za bebe, novu marku pelena za jednokratnu upotrebu ili deterdžent, izbeljivač ili omekšivač za pranje platnenih pelena. Druge supstance koje mogu dodatno napraviti problem su sastojci koji se nalaze u nekim losionima za bebe, puderima i uljima.
 • U toku dojenja može se razviti ojed kao odgovor na nešto što je majka dojilja unela hranom, na primer konzumiranje kisele i začinjene hrane ili uzimanje antiobiotika.
 • Upotreba antibiotika. Antibiotici ubijaju bakterije – i dobre i loše. Kada beba uzima antibiotike, bakterije koje kontrolišu rast gljivica mogu biti iscrpljene, što dovodi do pelenskog osipa zbog infekcije gljivicama. Upotreba antibiotika takođe povećava rizik od dijareje.
 • U toku uvođenja novih namirnica, kao i nicanja zubića. Kada bebe počinju da jedu čvrstu hranu, izgled i sadržaj stolice se menjaju. Time se povećava verovatnoća pelenskog osipa. Promene u ishrani vaše bebe takođe mogu povećati učestalost stolice i kiseo sadržaj i učestale stolice mogu iziritirati kožu pelenske regije, što može dovesti do pelenskog osipa.
 • Žuljanje ili trljanje nežne bebine kože. Uske pelene ili odeća koja se trlja o kožu mogu dovesti do osipa.
 • Osetljiva koža. Kod beba sa kožnim oboljenjima, poput atopijskog dermatitisa ili seboreičnog dermatitisa (ekcema), veća je verovatnoća da će se razviti pelenski osip. Međutim, iritirana koža atopijskog dermatitisa i ekcema prvenstveno pogađa druga područja osim pelenskog.
 • Bakterijska ili gljivična infekcija. Ono što počinje kao obična infekcija kože može se proširiti na okolno područje. Područje prekriveno pelenama: zadnjica, butine i genitalij posebno su ranjivi jer je toplo i vlažno, što čini savršeno mesto za razmnožavanje bakterija i gljivica. Ovi osipi se mogu pojaviti unutar nabora kože, a oko nabora mogu nastati crvene tačke.

Kada znamo uzrok nastanka, lako možemo sprečiti pojavu pelenskog dermatitisa.

Kako sprečiti pelenski osip?

 • Promena pelena. Prilikom promene pelene koristite vlažne krpe, pamučnu vatu i suve maramice za bebe, ali budite nežni. Ne koristite maramice sa alkoholom ili mirisom. Druga mogućnost kod promene pelene je pranje tekućom vodom i neutralnim sapunom bez mirisa. (Samo nakon druge nedelje života!). Ako je vaša beba devojčica, obavezno je perite od spreda ka nazad, čisteći svaki nabor i sve delove.
 • U uzrastu novorođenčeta često menjajte pelene (do 10 puta na dan). Odmah uklonite mokre ili prljave pelene.
 • Sušenje kože. Nežno osušite kožu čistim peškirom ili ostavite da se osuši na vazduhu. Ne trljajte bebinu guzu jer to može dodatno iritirati kožu.
 • Postavljanje pelene. Nemojte previše zatezati pelene. Uske pelene sprečavaju protok vazduha u područje pelena, što stvara vlažno okruženje povoljno za pelenske osipe. Uske pelene takođe mogu izazvati trljanje na struku ili butinama.
 • Nakon svake promene pelena – pranje ruku. Time se sprečava širenje bakterija ili gljivica na druge delove tela vaše bebe, na vas ili na drugu decu.
 • Izlaganje bebine kože vazduhu je prirodan i nežan način da se osuši. Kad god je moguće, ostavite bebu bez pelena.
 • Redovna upotreba zaštine kreme – nanesite zaštitnu kremu prilikom svake promene pelene kako biste sprečili iritaciju kože.

Naša topla preporuka za svakodnevnu zaštitu bebine kože i sprečavanje pelenskog osipa je

Sudocrem – krema koja štiti i neguje bebinu kožu svaki dan, sa svakim menjanjem pelene.

U svom sastavu sadrži sve sastojke potrebne za negu i zaštitu nežne kože vaše bebe:

UMIRUJE:

Lanolin umiruje, omekšava i hidrira kožu. Prirodni sastojci peruanskog balsama imaju antigljivična i antibakterijska svojstva.

NEGUJE:

Cink-oksid pomaže u regeneraciji kože, ubrzava proces epitelizacije oštećene kože, kao i zarastanje rana.

ŠTITI:

Parafin i drugi voskovi čine bazu kreme koja pravi film i štiti od agresivnih faktora znoja, mokraće i stolice.

Sudocrem se nanosi na kožu pelenske regije bebe u tankom sloju. Na ovaj način krema ostaje na bebinoj koži – ne prenosi se na pelenu, ona zadržava svoju moć apsorbovanja, a sredina u peleni ostaje suva.

Sudocrem nije samo krema za bebe već krema za celu porodicu.

Pogodan je za sve tipove kože i sve uzraste i pogodan je za svakodnevnu upotrebu.


Literatura:

 1. https://www.slideshare.net/Sonjauri/pedijatrija-udzbenik-za-studente-medicine
 2. https://bebo.club/ojed-kod-beba#spre%C4%8Davanje
 3. https://www.sudocrem.com/rs/

Podeli ovu stranicu: