Nega bebine kože tokom leta

SMS Jelena Živadinović, patronažna sestra

Pošto je koža najveći organ u ljudskom telu, nezi bebine kože treba posvetiti posebnu pažnju.

Bebina koža je daleko tanja nego koža odraslih, pa je samim tim i osetljivija na spoljne uticaje: hladnoću, toplotu, suv vazduh i iritanse. Zato je važno da je pravilno održavamo.

Po rođenju koža je ružičasta, meka, glatka i izaziva osmeh i potrebu za dodirom. Prekrivena je masnim ružičastim slojem koji se naziva sirasti maz. Zbog toga je važno da se tek rođene bebe ne kupaju često, po principu „što manje, to bolje“. Dovoljno je tek rođenu bebu kupati tri do četiri puta nedeljno i ne duže od nekoliko minuta.

Za kupanje bebe koriste se specijalizovana, blaga sredstva i topla voda (temperatura vode treba da bude slična temperaturi tela). Za brisanje bebine kože preporučuju se pamučni peškiri, kojima se beba nežno tapka, nije potrebno grubo trljanje bebinog tela.

Svakako je potrebno pranje pelenske regije više puta u toku dana samo čistom toplom vodom. Odmah nakon kupanja dobro je naneti  kremu na deo pelenske regije i pregibe. Od presudnog značaja je izbor kreme koja štiti kožu i sprečava nastanak iritacija. Naša preporuka za svakodnevnu zaštitu bebine kože je SUDOKREM, koji štiti, neguje i umiruje kožu.

Bebu treba oblačiti u garderobu koja je od prirodnih materijala, kao što je pamuk, a od istog materijala bi trebalo da bude i posteljina na kojoj spava.

Tokom leta bebina koža zahteva poseban tretman:

  • Češće rashladiti bebu svežom vodom i ne utopljavati je previše, koža mora da bude suva da ne bi došlo do iritacije.
  • Ne izvoditi bebu u periodu od 10 do 17 časova i ne izlagati je direktnoj sunčevoj svetlosti, naročito po rođenju. U slučaju da je neophodno izvesti bebu u ovom periodu, ona bi trebalo da bude pokrivena dugim rukavima i nogavicama i odgavarajućom zaštitnom kremom na delovima kože koji su izloženi suncu.
  • Obezbediti detetu lagani šeširić ili kapicu koja će zaštititi lice od direktnog izlaganja suncu.
  • Tokom čitave godine, a naročito u letnjim mesecima, koristiti pamučnu, laganu i udobnu
  • Ukoliko se detetu pojavi pelenski osip ili pak osip na vratu, ispod pazuha, ispod brade, na nogama ili na naborima iza kolena, obavezno menjati češće garderobu, rashlađivati dete i koristiti kremu protiv ojeda, na primer Sudokrem.

Literatura:

  1. Petrović O., Popović D.: Životne poruke o zdravlju majke i deteta, priručnik za zdravstvene radnike i roditelje, Unicef, Beograd, 2000. god.
  2. https://bebo.club/ojed-kod-beba#spre%C4%8Davanje
  3. https://www.sudocrem.com/rs/