Nega i kupanje novorođenčeta

Getty images: mrs

Jelena Kojić Milenković

Kada novorođenče dođe kući iz porodilišta, higijenu i negu preuzimaju mama i tata, uz pomoć patronažne sestre, koja će obići i pokazati osnove nege i kupanja. U ritualu kupanja u prvim danima bebinog života posebno se stimuliše povezanost bebe i roditelja dodirima, odnosno maženje u toplom i ugodnom okruženju.

Kako biste kupanje obavili što brže i spretnije, unapred treba pripremiti čistu garderobu i sve što je potrebno. Temperatura prostorije treba da bude 25–26 stepeni Celzijusovih. Idealna temperatura vode je 36–37 stepeni, odnosno jednaka temperaturi tela. Toplota vode se može proveriti stavljanjem termometra ili unutrašnjeg dela podlaktice u vodu – ako je ugodno, temperatura je dobra.

Da biste okupali novorođenče, pored plastične kadice i tople vode, potrebno vam je:

– sapun ili blaga bebi kupka
– bokal s mlakom vodom za polivanje
– pelena za kadu
– peškir za brisanje bebe
– krema za negu prevojnih regija, preponskih i genitalija, preporučuje se na bazi cink-oksida
– čista pelena, benkica i pamučna garderoba, kapica
– četka i dr.

Mesto gde ćete staviti kadu za kupanje mora biti sigurno, a oko kade ne sme biti predmeta koje bi beba mogla da dohvati ili bi joj mogli pasti na glavu.
Kod novorođečeta je površinski sloj kože znatno tanji i nerazvijeniji, sa manje potkožnog masnog tkiva, pa mu je samim tim smanjena zaštitna funkcija, a povećana propustljivost. Aktivnosti znojnih i lojnih žlezda još nisu razvijene, hidrolipidni film je posebno osetljiv, a koža sklona isušivanju i iritaciji. Termoregulacija (još) nije uspostavljena. Pošto je bebina koža podložnija isušivanju, štetni činioci lako prodiru, a može se i lakše mehanički oštetiti. Smanjena je zaštita od UV zraka, kao i zaštita od hladnoće, odnosno toplote.
Uši se posle kupanja brišu nežnim pritiskom pamučnog frotira u predelu ušne školjke.

Spoljni ušni kanal se može lako ozlediti upotrebom štapića na čijem je vrhu vata (bebi-štapići). Posle kupanja, ako su bebine oči krmeljive, treba ih čistiti nežnim pritiskom komadićem vate natopljenim u fiziološki rastvor u pravcu od spoljnog ka unutrašnjem uglu. Nokte treba seći po potrebi, jednom do dva puta nedeljno, najbolje pre kupanja i po mogućnosti kad beba spava, koristiti makazice sa zaobljenim vrhovima.

U zatvorenoj prostoriji i pri normalnoj temperature vazduha detetu ne treba stavljati kapu na glavu. Izuzetno, ako je temperatura u prostoriji niska, pa postoji opasnost od rashlađivanja deteta, treba koristiti kapicu. Zbog svih ovih posebnosti i specifičnosti neophodna su i znanja i veštine za negu kože novorođenčeta i kasnije odojčeta, prema uzrastu, kao i individualni pristup, prema potrebama kože.

Kupanje počinje od glavice, zatim vrat, trup i ručice, takođe u smeru od gore prema dole i od napred prema nazad. Dok ne otpadne pupčani patrljak, beba se kupa preko ruke pod mlazom vode sa pelenom preko pupka. Najbolje bi bilo da ga u tom periodu kupa patronažna sestra. Kasnije se beba kupa ležeći na leđima sa glavicom podignutom i oslonjenom na majčinu podlakticu. Dobra higijena genitalija važna je od samog rođenja.

Genitalije se kod bebe devojčice peru od napred prema nazad, prema guzi. Unutra se nikad ne razmiču male i velike usne radi pranja. Beličaste naslage koje se vide u prvih mesec dana su sirasti maz koji štiti bebinu kožu i nikad ga ne treba brisati niti odstranjivati.

Kod kupanja dečaka potrebno je kožicu lagano povući nadole sve dok ne osetite otpor, tada operite smegmu i dobro isperite. Nikada se kožica na silu ne prevlači preko glavića! Slepljena kožica je u uzrastu do dve godine normalna pojava i spontano će se odvojiti.

U prvih 14 dana po rođenju preporučuje se kupanje na svaka dva do tri dana. Posle kupanja za kosicu se može koristiti češljić ili četka kako bi se nežno skinule eventualne naslage na temenu.

Kod promene pelena kada se beba upiški, dovoljno je brisanje presovanom vatom (blaznice) i toplom vodom. Nakon toga posušiti kožu i namazati područje pelena u tankom sloju kremom za negu na bazi cink-oksida.
Kada se beba ukaki, odstraniti sadržaj, po mogućnosti odmah kada se to desi, mekom natopljenom presovanom vatom i dobro isprati toplom vodom, naročito prevoje, pa postupiti kao i kod promene pelena.

Kada roditelji postanu samostalni u kupanju bebe, sami pomeraju i planiraju kupanje. Važno je da oba roditelja kupaju bebu naizmenično i zajedno aktivno učestvuju kako bi kupanje bilo uživanje i za bebu i za njih.

Podeli ovu stranicu: