Osip kod beba

Getty images: Marizza

Marija Košarac

Koža novorođenčeta je nežna, osetljiva i mlada, zbog toga može biti mnogo brže iziritirana, uz pojavu osipa, crvenila i sušenja. Potrebno je da prođe određeno vreme jer lojne i znojne žlezde nisu u potpunosti razvijene, to jest adaptiraju se na uslove života izvan materice. Zato su različiti oblici osipa, perutanja i sitnih akni tipične pojave na koži u prvih nekoliko meseci bebinog života. One najčešće prođu same od sebe. Promene na koži beba se često javljaju.

Najčešće su u vidu različitih ospi i crvenila. Mogu biti prouzrokovane bezazlenim previdima, kao što su pretopljavanje bebe, neadekvatna nega ili higijena bebe, ali mogu biti i znak nekog infektivnog stanja, alergijske reakcije ili posledica ujeda nekog insekta.

Retko koje novorođenče ima besprekornu kožu. Najčešći „kozmetički“ problem novorođenčadi je toksični eritem. Na koži tek rođene bebe pojavljuju se nepravilne mrlje crvene površine s belim središtem, a ova pojava je dobroćudna i prolazna. Nije potrebna nikakva terapija, za nekoliko dana vaša beba biće lepa.

Zagledali ste se u bebino lice i ugledali sitne bele „glavice“ oko nosa, brade a čak po jednu, dve i na ručicama i stomaku. To su takozvane mlečne milije i izazvane su zapušavanjem nezrelih lojnih žlezda novorođenčeta ili usled viška sebuma koji nastaje kao posledica protoka hormona kroz placentu u poslednjih nekoliko meseci trudnoće. Najbolji lek je ne raditi ništa.
Nestaće same od sebe za nedelju dana.

U nezi bebe na prvom mestu se nalaze kupke, i to ne samo one sa vodom već i vazdušne. Vazdušna kupka je kad bebu ostavite bez pelene neko vreme da vazduh dođe do dela njenog tela koji je uvek zatvoren pelenom. Kada se beba ojede u predelu pelena, što češće joj menjajte pelene, perite je svaki put kad se upiški, a pogotovo kad se ukaki i ostavite je raspovijenu da se malo luftira. Ojed ne bi trebalo da traje duže od dva dana.

Mali plikovi u kožnim naborima nastaju zbog blokade znojnih žlezda i povlače se nakon nekoliko dana. Sitne crvene tačkice po licu bebe mogu da budu reakcija (alergija) na preteranu toplotu. Alergija se često pojavljuje leti, mada nije isključeno da se beba ospe i zimi ukoliko se grejete previše. Tačkice će se povući, a vi bebu malo raskomotite.

Kada beba ima crvene fleke iznad nivoa kože koje je svrbe, to mogu da budu simptomi urtikarije ili koprivnjače – alergije. Najčešći uzročnici alergije su hrana, sapuni i lekovi. Da biste ublažili otok i smirili svrab, pritisnite to mesto ohlađenom pamučnom pelenom. Ako se osip bude širio, treba se obratite pedijatru.

Ako roditelj vidi neku vrstu osipa, trebalo bi da se prvenstveno posavetuje s patronažnom sestrom. Ukoliko osip ne prođe ni posle normalnog kupanja i presvlačenja, konsultujte se sa lekarom da bi on uvideo koja vrsta osipa je u pitanju i odredio terapiju.

U slučaju osipa treba utvrditi koji je osip u pitanju.
Alergijski osip, koji se javlja posle porođaja i liči na koprivnjaču, nema potrebe da se leči jer brzo nestane sam od sebe.
Kod osipa uzrokovanog infekcijom treba koristiti antibiotike i antiseptike, uz konsultaciju sa pedijatrom.

Ovaj osip se pojavljuje u predelu pelene, gde je bebina koža u dodiru sa fekalijama. Manifestuje se crvenim tačkicama koje su lako prepoznatljive lekarima i patronažnim sestrama.
Osip na koži može biti kratkotrajan, ali može perzistirati kroz duži period ili se čak javljati ponovno nakon što se povukao.

Podeli ovu stranicu: