Pelenski ojed kod beba

Getty images: Thanasis Zovoilis

Dragana Stojković

Kako dolazi do ojeda?

Od dana kada su patentirane pelene za jednokratnu upotrebu, roditeljima je presvalačenje beba prilično olakšano. Međutim, pelene u dodiru sa osetljivom bebinom kožom i u kombinaciji sa mnogim drugim faktorima mogu da stvore problem koji nekada i te kako može da namuči roditelje. Ispod pelene guza je izložena velikoj vlazi, stepen provetravanja je nizak, urin i stolica u sebi sadrže nadražujuće i infektivne elemente, a usled bebine aktivnosti trenje od pelena i odeće je veće, stoga sve ovo često rezultira ojedom. Ukoliko se nije javljao u početku bebinog života, onda se često desi da se javi u periodu od sedmog do devetog meseca, kada beba počinje da jede čvrstu hranu i kada se struktura stolice menja.

Osim u ovom periodu, kod nekih beba koje imaju osetljiviju kožu, koje su možda alergične na neke sastojke koji dolaze u dodir sa njihovom kožom, kojima je stolica abnormalne pH vrednosti itd. naprosto dolazi do ojeda kao stalne reakcije na ovakve nadražaje. Ono što dodatno utiče na pogoršanje već loše situacije je agresivno pranje guze sapunima i sredstvima koja dodatno iritiraju i isušuju kožu, i to u kombinaciji s amonijakom, kojim je urin bogat, rezultira ojedom.

Kakve vrste ojeda postoje?

U zavisnosti od faktora nastajanja, vrsta ojeda ima mnogo, ali kod svih je zajedničko to što mogu biti veoma uporni i što se većina njih rešava primenom istih saveta.

Kada se javi crvenilo oko rektuma, to znači da je verovatno uzrok stolica i njeni alkalni sastojci. Ovakav vid ojeda spada u perianalni dermatitis i najčešće se javlja kod beba koje ne piju majčino mleko ili tek kasnije, kada se bebama uvede čvrsta hrana. 

Ojed od trenja se javlja usled trenja kože i pelena ili odeće prilikom bebine aktivnosti. Ovo je najčešći vid ojeda, budući da je bebina koža sama po sebi osetljiva, a usled vlažnosti kojoj je izložena u predelu guze ona postaje još osetljivija. Ojed od trenja često se dešava kao posledica trenja poruba pelene o kožu. Ovakav vid ojeda uglavnom nestaje sam od sebe relativno brzo, međutim, nekada se desi da se zadrži ukoliko se već ranjivo mesto inficira drugim uzročnicima.

Jedan od takvih uzročnika može biti kandida. Verovatno ste već čuli za ovu vrstu gljivičnog oboljenja ili ste i sami imali iskustva s ovom upornom gljivicom. Međutim, ona može stvoriti problem i kod beba. Ovaj ojed je svetlocrvene boje, karakterišu ga sitne bubuljice koje se šire počevši od mesta između stomaka i butina. Pošto je poznato da se kandida, koja normalno živi u ljudskom digestivnom sistemu, nekada prekomerno razmnožava prilikom upotrebe antibiotika ili nakon njih, onda je ovaj scenario često realan i kod beba koje iz nekog razloga podležu terapiji antibioticima.

Drugi od uzročnika koji mogu izazvati sekundarnu infekciju već ranjivog predela ispod pelena jesu streptokoka ili stafilokoka. Ovaj ojed se manifestuje kao veliki plikovi ili žute kraste okružene crvenilom. Od predela ispod pelena se može proširiti i na ostale delove tela.

Ojed može nastati i usled trenja kože o kožu i najčešće se javlja u predelu prevoja na butinama i donjem stomaku, kao i ispod pazuha. Manifestuje se kao nedefinisano crvenilo, a može biti praćen i belim ili žućkastim sadržajem koji procuri iz kože. Na ovaj način iziritirana koža može dovesti do infekcije u dodiru s urinom.

Kako sprečiti nastanak ojeda?

Preventivne mere se ogledaju u održavanju bebine genitalne zone suvom i čistom. Međutim, ukoliko se ojed i pored toga pojavi, to ne mora da znači da bebinu guzu ne negujete kako treba. 

Menjajte pelene bebi kad god se izmokri, čak i ako je potrebno da bebu budite noću radi presvlačenja, uradite to. Navikavanje na čvrst san tokom noći može da se odloži za period kada ojed prođe, do tada praktikujte promenu pelena kad god se beba olakša. Nekada je u redu ostaviti bebu sa nekoliko presavijenih pamučnih pelena, bez pelena za jednokratnu upotrebu. Na taj način koža će prodisati, a trenje će biti manje. Možete ostaviti bebu i da prespava ovako, s tim da najpre zaštitite krevet nekim najlonom kako ne bi došlo do probijanja tečnosti na dušek. Zaboravite na vlažne maramice, jer većina njih u sebi sadrže elemente koji još više nadražuju kožu, poput alkohola. Najbolje je bebu oprati svaki put kada se uneredi toplom vodom i najblažim mogućim sredstvom. Kada se beba upiški, potrebno je samo promeniti pelenu, bez pranja i brisanja.

Nakon pranja savetuje se stavljanje zaštitnog sloja u vidu neke kreme na bazi cink-oksida.

Kreme i preparate koristite pažljivo, u skladu sa savetima lekara ili farmaceuta. Nemojte koristiti kreme koje nađete u svojoj kućnoj apoteci, koje su možda preostale od nekih drugih članova porodice. Upotreba talka se takođe ne preporučuje.

Svakako je neophodno da se posavetujete s lekarom kako bi on ustanovio o kojoj vrsti ojeda je reč i na koji način takav ojed treba tretirati, jer svaka vrsta ojeda ima svoj način terapije. Nikako ne treba koristiti preparate na svoju ruku.

Podeli ovu stranicu: