Prvi dani u porodilištu

Getty images: Diego Cerro Jimenez

Prim dr Olivera Laban

Rođenje deteta je prirodan proces, srećan i dugo iščekivan događaj koji je ipak stresan za majku i dete, pun strahova i zebnji, nedoumica. Zato je izuzetno važno da verujete zdravstvenom timu i da se unapred informišete šta vas čeka u porodilištu u prvim danima. Onda će vam ovi dani proći lakše i uživaćete sa svojom bebom.

Porođajna sala

Odmah nakon porođaja, vaš zdravstveni tim će izvršiti preglede, preseći pupčanu vrpcu i dati vam vremena da se povežete sa bebom „koža na kožu“. Procenu vitalnosti bebe izražavamo ocenom APGAR 1-10 pri čemu su ocene od 8-10 znaci dobre vitalnosti u 1. i 5. minutu. U porodilištima je često praksa da se detetu obradi pupak, izmeri telesna masa, dužina i obim glave što traje kratko, a zatim postavlja na grudi majke. Dobra praksa je da se izvrše neophodna merenja i obrada pupka nakon “zlatnog sata” provedenog na koži majke. Beba i vi ćete dobiti identifikacioni broj oko ruke i pročitaće Vam se podaci kako bi se izbegle nedoumice.

Prvi „zlatni sat“

Većina porodilišta u Srbiji je u Programu Baby friendly Hospital-Prijatelji beba i mama i omogućavaju prvi kontakt majke i deteta još u porođajnoj sali. Nekada je potrebno zdravstvenom osoblju naglasiti da to želite i osoblje će ispoštovati Vašu želju. Navika od pre dovodi da u prvim satima sestre decu nose u boks – odeljenje za prijem novorođenčadi, gde čekaju prevođenje majke iz sale u sobu što je još ostalo negde kao praksa (nemogućnost i objektivni uslovi su nekada razlog nesprovođenja ovog postupka).
Ipak, ako želite, možete slobodno tražiti da Vam se beba postavi u položaj „kontakt koža na kožu“.U poslednje vreme kontakt majke i deteta se po protokolu ( Preporuke SZO)sprovodi u kontinuitetu 1h u tzv „kontakt koža na kožu“ položaju. Dakle po završetku porođaja i rađanja deteta , novorođenče se obriše , golog trbuha se stavi na gole grudi majke ( ili na trbuh). Prekrije se peškirićem , stavi kapuljača ili kapica na glavu i utopli se zajedno sa majkom. Bebina glava mora da je okrenuta u stranu / čime se oslobađaju disajni putevi) a ručice raširene sa strane.

Zašto Kontakt koža na kožu

Majka svojom toplotom greje dete (čime smanjuje stres bebe zbog rashlađivanja i promene sredine iz materice u spoljni svet). Kontakt „koža na kožu“ omogućava naseljavanje kože dobrim , majčinim bakterijama sa kože „zdravim bakterijama majke (kolonizacija novorođenačke kože). U adaptaciji deteta na spoljni svet ovo je zlatni sat jer dete brže reguliše šećer u krvi, normaliuzuje disanje i srčanu frekvencu. Glas i miris majke, otkucaji srca, toplina kože čini dete spokojnim, stimuliše čula mirisa, sluha kod deteta i daje osećaj sigurnosti .

U toku tog sata dete samo pokušava da uhvati bradavicu dojke a pomažu mu babice ili pedijatrijske sestre zavisno od organizacije službe. Sve vreme majka treba da se oseća sigurno.

Prvi podoj nije i prva hrana, već upoznavanje sa aktom dojenja majke i deteta . Dokazano je da ukoliko započne podoj u prvom satu, veća je verovatnoća uspešnijeg kasnijeg podoja. Naravno da to nije pravilo i ako nije moguće uspostaviti tada podoj, može se ponovo, po zbrinjavanju porodilje pristupiti dojenju.

Kontakt majke i deteta tokom dojenja mnoge mame opisuju rečima blaženstvo, ljubav, toplina, zaštita, sreća, radost, spokoj. Majka oseća mir gledajući i osećajući svoje čedo.

Već par kapi kolostruma (mleka) će vašoj bebi dati potrebne kalorije i pomoći joj u izgradnji imuniteta. Takođe je prirodni laksativ i omogućava lakše izbacivanje guste lepljive prve stolice. Taj kontakt kožom na kožu pomoći će vam da se povežete sa svojom bebom i potiče rad hormona koji utiču na stvaranje mleka i brže skupljanje materice.

Dolazak na odeljenje babinjara i naredni dani

Nakon zlatnog sata beba se odnosi u sobu za bebe gdje će je obući u odeću i umotati. Kada prođu dva sata, premesti će Vas u Vašu sobu. Za to vreme vaša beba će primiti vakcinu za Hepatitis B (prvu dozu) u mišić nogice i vitamin K koji je zaštita od neželjenih krvarenja. Pedijatar će tada uraditi detaljan pregled Vaše bebe i informisaće vas o svemu što vas interesuje.

Po dolasku u odeljenje porodilju babice vode pod tuš, ali ako se ne osećate dobro, recite to medicinskim sestrama i one će naći drugo rešenje za Vas i pomoći Vam sa tuširanjem kada budete mogli stajati. Ako je potrebno, medicinska sestra će Vam pomoći da obučete čistu spavaćicu i smestite se u krevet. Imajte pri ruci slatki sok i keks, nešto što će vam brzo povisiti šećer. Pijte dosta tekućine, pokušajte jesti da brzo povratite snagu i energiju.

Proizvodnja mleka u grudima porodilje se povećava u narednih dan- dva što može uzrokovati bol i neprijatnost. Često stavljanje bebe na grudi ili izmlazanje kad grudi postanu jako bolne i napete može pomoći u sprečavanju boli i eventualnih upala. Topli tuš će pomoći u širenju mlečnih kanalića i lakšem otpuštanju mleka. Naravno pomoći će vam i pedijatrijske sestre i babice i naučiće vas kako da pomognete sebi i rukujete sa pumpicom za izmlazanje ili ručno da evakuišete mleko. Izuzetno je važna pravilna tehnika izvlačenja mleka kako ne bi pravili dodatnu traumu tkiva-ragada. Nekada jaka staza mleka, nabrekle dojke i bradavice učine akt dojenja jako osetljivim i bolnim. Ukoliko postoje znaci upale hladni oblozi se aplikuju kako bi smanjili otok. Nekada pomažu i tzv. veštačke bradavice ali ih treba izbegavati. Dobro koriste kod kraćih bradavica i ragada. Flašicama se deca u porodilištu ne hrane (osim kod jako nezrele novorođenčadi). Tehnika i postavljanje desni i jezika kod dojenja i flašice nije isti, deca se zbunjuju i postoji rizik od odbijanja dojke. U početku može pomoći hranjenje sa kašičicom ili sterilnim špricevima. U mnogim porodilištima sprovedena je edukacija i uvedeno je u praksu hranjenje čašicom.

Položaj majke i bebe pri dojenju je najčešće ležeći u porodilištu jer je najugodniji za majku (sedenje je teže zbog epiziotomije i umora). Ukoliko majka ne doji ili dete nije na njenim grudima najsigurniji položaj za dete je da bude u krevetiću. Zbog sigurnosti majka ne bi trebalo da spava uz dete pored sebe u istom krevetu.

Nakon porođaja bez komplikacija očekuje se da ćete u bolnici provesti dva do tri dana. Dan porođaja je nulti dan, treći dan možete očekivati odlazak kući/nakon48h/. Nakon carskog reza majka se otpušta iz bolnice minimum nakon 96 sati. Kod tih porodilja kontakt koža na kožu se sprovodi nakon 6 h od carskog reza ili u prvih 24h kada to stanje majke dozvoli.
Pre nego što beba napusti bolnicu uzima se kap krvi iz pete za traženje hipotireoze i fenilketonurije (metaboličke bolesti ) koji se sprovodi u svim porodilištima, primiće vakcinu protiv tuberkuloze i uradiće se skrining za sluh. Neka porodilišta obavljaju i druge preventivne skrininge ( UZ kukova ili glave). U toku boravka obaviće se i potrebna administracija vezana za prijavu deteta.

Vrlo često se bebama uzimaju i druge analize npr. nivo šećera u krvi, krvna slika i laboratorijska provera infekcije ili žutice. Pedijatar će vam objasniti zašto i kada se uzimaju ove analize.

Duži boravak zbog određenih komplikacija određuje se retko, manje od 10% će ostati u bolnici duže od predviđenog. Razlozi zbog kojih se boravak u bolnici može produžiti su:

• Žutica
• Infekcije
• Respiratorne poteškoće
• Neki urođeni deformiteti
• Pad Telesne mase više od očekivanog (normalno je do 7-8% u prvim danima)

Nakon poroda će vam trebati puno energije i tekućine, pa ne bi bilo loše da imate sa sobom nešto što će vam popuniti vreme i želudac između glavnih obroka. Voće, keks, jogurt , više tekućine su poželjan i dobrodošao međuobrok. Bitno je da uzimate vlaknastu hranu, kako bi održali rad creva i olakšali pražnjenje tih prvih dana nakon porođaja.

Do izlaska iz porodilišta upoznavaćete svoju bebu i njeno ponašanje. U prvim danima moguće je da bude slabije aktivna, da više spava. Ukoliko je pedijatar pregledao bebu i konstatovao da je sve uredu potrebno je da bebu dodatno stimulišete na aktivnost(pedijatri i pedijatrijske sestre će vam pokazati nekoliko načina). Podoji će trajati dugo i često što je normalno a aktivan i uobičajen ritam podoja se reguliše tek od 4-6 nedelja bebinog života.
Ne koristi dojenju - nošenja grudnjaka sa žicom , korišćenja krema, grubo masiranje dojki, izvođenja vežbi za bradavice ili nošenja štitnika za grudi.
Ne treba raditi - "očvrščavanja" bradavica trljanjem grubim peškirom; stavljanjem alkohola na bradavice; preteranog izvlačenja bradavica
Kroz sve ostalo vodiće vas osoblje porodilišta uz , naravno, vašu maksimalnu angažovanost koja vam neće teško pasti ako ste odlučili da učinite sve da uspete u ostvarenju ovog cilja.

Dolazak bebe na svet menja život. Prolazićete kroz razne faze i vrste osećanja od olakšanja do zabrinutosti, teskobe, radosti , topline. Često se mame osećaju iscrpljene, neispavane. Pomozite sebi i odmarajte kad beba spava. Ako ste nesigurni i umorni zamolite sestre i one će vam pomoći dok se vi odmorite i preuzeće dete u boks. Promene raspoloženja su česte i normalne kod mama.

Vaše novorođenče će u prvim danima plakati, spavati, povremeno vas gledati u oči, hvataće vas za prst ako taknete dlan , prazniće stolicu i naravno jesti. Nakon što su u početku bili veoma budni, većina novorođenčadi uspavaju se naredna 24 sata. Važno je probuditi ih da se hrane svaka 2 do 3 sata kako bi se navikli na proces i započeli dobro jesti. To je sigurno najkvalitetniji obrok za vašu bebu. Ipak, postoje situacije kada je neophodna dohrana adaptiranim veštačkim formulama. Slobodno pitajte šta vas interesuje. Pedijatri će objasniti na koji način da hranite svoje dete. Ne treba da se osećate manje vredne i krive što niste uspostavile podoj. Majka ljubav pruža detetu na mnogo načina.

Problemi sa dojkama i rana od epiziotomije ili od carskog reza su otežavajući faktor koji sputava majku da se potpuno prepusti uživanju sa svojom bebom. Ipak znajte, upravo je to najvažniji zadatak majki - Dati detetu najzdraviji obrok i emotivnu podporu detetu. Dete voli posvećenost majke, pogotovo kod dojenja. Taj akt treba da bude samo njihov trenutak maksimalne posvećenosti i uživanja. To je njihov ritual. Taj ritual zajedničkog uživanja i posvećenog vremena daje detetu sigurnost kroz ceo dalji život. Većina istraživačkih studija koje se bave dojenjem i dugoročnim neurorazvojnim ishodima sugerišu da deca koja doje duže od 6 mjeseci imaju bolje kognitivne rezultate, manji rizik od razvoja poremećaja nedostatka pažnje / hiperaktivnosti i manji rizik od dijagnoze poremećaja iz autističnog spektra

(Pediatrics, April 2017, VOLUME 139 / ISSUE 4,Article Breastfeeding, Cognitive and Noncognitive Development in Early Childhood: A Population Study, Lisa-Christine Girard, Orla Doyle, Richard E. Tremblay ).

"Imati dete znači kako ni u jednom delu tog puta jednostavno ne možeš zamisliti da ga je moguće voleti više nego što ga već voliš, jer se sav topiš od ljubavi, voliš koliko uopšte ljudsko biće može voleti, a onda zapravo shvatiš – da voliš ga još i više." (A.Lamott)


Reference

1.Pediatrics, April 2017, VOLUME 139 / ISSUE 4,Article Breastfeeding, Cognitive and Noncognitive Development in Early Childhood: A Population Study, Lisa-Christine Girard, Orla Doyle, Richard E. Tremblay
2.Academy of Breastfeeding Medicine www.bfmed.org
3. WHO, Guideline: protecting, promoting and supporting breastfeeding in facilities providing maternity and newborn services , Revision 2018,https://www.who.int/health-topics/breastfeeding#tab=tab
4. https://med.stanford.edu/news/all-news/2013/09/the-benefits-of-touch-for-babies-parents.html
5. Moore ER, Anderson GC, Bergman N et al. 2012. Early skin-to-skin contact for mothers and their healthy newborn infants. Cochrane Database of Systematic Reviews 5:CD003519. onlinelibrary.wiley.com
6. https://www.unicef.org.uk/babyfriendly/baby-friendly-resources/implementing-standards-resources/skin-to-skin-contact/

Podeli ovu stranicu: