Saveti patronažne sestre – šta bismo izdvojili

Getty images: Solskin

Jasmina Nikačević

Sigurno ste mnogo puta čuli da za bebu kažu da je čovek u malom, ali to zaista može biti velika zabluda. To se odnosi i na njenu kožu. Iako na prvi pogled izgleda isto, koža bebe ima svoje posebnosti. Zato je veoma važno da naučimo kako pravilno da je negujemo. Možda ste u školama roditeljstva već imali priliku da slušate o ovoj temi ili da vežbate na lutkama, ali ako i niste, prvog dana po dolasku iz porodilišta doći će vam patronažna sestra i pokazati sve što treba da znate.

Karkteristike bebine kože

• Koža bebe je na rođenju prekrivena sirastim mazom koji se očisti prilikom kupanja u porodilištu
• 40% je tanja od kože odraslih
• smanjeno je stvaranje znoja i loja
• tokom prvog meseca se spušta Ph na vrednost zrele kože
• sklona je isušivanju
• zaštitna uloga nije u potpunosti razvijena
• osetljivija je na toplotu i hladnoću
• sklona je iritaciji i povredama
• ima veću moć resorpcije, lakša je dehidratacija
• u koži se nalaze matične ćelije koje su najosetljivije u prvoj godini, a pomažu koži da se obnavlja tokom života.

Kupanje novorođenčeta

Roditelji imaju strah da ne povrede bebu prilikom kupanja, ali kada naučite da držite bebu preko ruke, opustićete se, a kupanje pretvoriti u porodični ritual u kome ćete uživati. Kupanje preko ruke ćete sprovoditi dok se ne zatvori pupčana rana, a kasnije će vam biti korisno u svakodnevnom pranju pelenske regije. Sobnu temperaturu podesite na 22–24 stepena. Pre nego što raskomotite bebu pripremite sve neophodno: podesite temperature vode, koja treba da je kao temperatura tela, pripremite sindet (ne sapun) za pranje ili gel za kupanje koji je dermatološki testiran za primenu na koži beba jer će očuvati prirodni omotač kože, peškir. Bebu kupajte dva do tri puta nedeljno, osim anogenitalne regije, koju treba prati prilikom svakog presvlačenja bebe.
U letnjim mesecima možete je tuširati češće bez sindeta.

Nega posle kupanja

Nakon kupanja kožu posušujemo tapkanjem mekim peškirom.
Ukoliko je koža osetljiva i peruta se, možemo je namazati emolijantnim, hidrirajućim kremama dermatološki i oftalmološki testiranim.

Kožu pelenske regije negujemo posebno formulisanim kremama posle svakog pranja. To su kreme koje pored efekta nege kože imaju zaštitni efekat od štetnog dejstva fecesa i urina.
U svom sastavu sadrže cink-oksid, koji pravi fini zaštitni film na površini kože, ima protivupalna svojstva, pomaže njenu epitelizaciju... Njihova upotreba je blagotvorna, naročito noću, kada nismo u mogućnosti da bebu presvlačimo dnevnim ritmom.

Kožu glave istrljamo peškirom, češljamo suprotno od rasta kose, kao prevenciju temenjače.

Oči se čiste sterilnom gazom natopljenom fiziološkim rastvorom, od spoljnog ka unutrašnjem uglu oka, više puta u toku dana ako beba ima krmelja.

U nosić se ukapava fiziološki rastvor, jedna do dve kapi, jednom do dva puta dnevno.

Pupčani patrljak se čisti fiziološkim rastvorom. Nakon toga se posuši, ukapa jod ili oktanisept jednom do dva puta dnevno.

Zaključak:

Pravilna nega čuva naš najveći organ od štetnih uticaja spoljašnje sredine, gubitka vode, patogenih mikroorganizama, štetnog sunčevog zračenja. Zato je veoma važno napraviti pravi izbor preparta za njenu negu. Oni moraju biti dermatološki testirani i odobreni za primenu od prvog dana. Ali ne brinite! Vaša patronažna sestra će vam pomoći da prevaziđete sve dileme. Zato je slobodno pitajte jer je savet stručnjaka neprocenjiv.


Literatura

1. Vodič za osnovno i specijalizovano zbrinjavanje novorođenčeta, Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta „Dr Vukan Čupić“, januar 2011.
2. Efekat kozmetičkih proizvoda za negu i začtitu dečje kože, D. Vasiljević,Beograd 2005.
3. Bezbednost kozmetičkih proizvoda u svetlu evropskih propisa: Kozmetička uredba 1223/2009, Savić S., Paunović J., Beograd 2018.
4. Konzervansi, sredstva za bojenje i UV filteri u kozmetičkim proizvodima: aspekti bezbedne primene, M. Lukić, 2018.

Podeli ovu stranicu: