Simptomi bola u stomaku - šta nam govore?

Getty images: Khosrork

Dr Olivera Todorović

Bol u stomaku kod beba i dece jedan je od češćih razloga konsultovanja zdravstvenih radnika. Evo kako ih možete prepoznati:
Bol može biti: funkcionalan i patološki.

Funkcionalan bol

Obično je lociran oko pupka što znači da nema patološke osnove, odnosno da se ne radi o bolesti. Manifestuje se probadanjem, grčenjem, zavijanjem, nadutošću, krčanjem stomačića. Traje kratko, ali se ponavlja. Prolazi bez bilo kakve intervencije lekara. Opisuje se kao dodatno stanje loše probave, prejedanja, nejela, respiratornih infekcija, fiziološkog razvoja digestivnog sistema, često i kao psihološka reakcija na emotivni status deteta vezan za porodicu, vrtić, drugove i uopšte za socijalni život. Promena u porodici bilo da se radi o tužnim ili srećnim događajima (dolazak bebe u kuću) može da dovede do reakcije koja se manifestuje bolovima u stomaku.

Kod beba je karakterističan i prepoznaje se kao PRAVILO TROJKE: Grčevi traju 3h, 3 dana, bar 3 nedelje. Počinju iznenada u popodnevnim časovima, obično u isto vreme. Stomačić je nadut, beba se grči, steže pesnice i pocrveni u licu. Smiri se tek kada ispusti gas, ili podrigne. Roditelji ove simptome često mešaju sa glađu pa dohranjuju bebu i dodatno otežavaju simptomatologiju. Takođe postaju jako nervozni pa je jedna od preporuka da bebu drži najsmireniji član porodice.

Šta treba raditi?

Za ovu vrstu bola ne treba ići kod lekara, bitno je da roditelji umeju da prepoznaju grčeve i da ne paniče. Uvođenje simetikona za olakšavanje simptoma grčeva daje dugogodišnje izvaredne rezultate. Probiotici, davanje čaja od kamilice, tople obloge, masiranje stomaka u smeru kazaljke na satu, refleksologije i dijetalne ishrane poboljšaće opšte stanje deteta i dovesti do ublažavanja simptoma do konačnog prestanka.

Patološki bol

Pored ovih bezazlenih funkcionalnih promena postoje naravno i bolovi koji zahtevaju praćenje i podršku lekara pedijatara, a ređe i dečijeg hirurga. Oštar bol po tipu abdominalnih kolika u trajanju od par minuta koji se uporno vraća u toku dana već je znak da se nešto dešava u organizmu. Pogotovo ako je praćen povraćanjem, prolivom i temperaturom. Ukoliko je praćen kombinacijom bar dva od navedenih najverovatnije se radi o virusnoj upali. Često i bakterijska upala creva daje slične simptome, ali je
postupak lečenja isti: probiotik, dijeta, rehidracija. U svakom slučaju ovo stanje zahteva veći nadzor, a u slučaju pogoršanja simptoma i pomoć pedijatra i dalje praćenje u njegovoj nadležnosti. Bolove u trbuhu koje prati izrazito loše stanje (dete je klonulo, malaksalo, teško se budi, pospano, ne jede, ne igra se, loše komuncira) treba shvatiti ozbiljno.

Ima situacija koje traže brzu reakciju, zato je važno pratiti opšte stanje deteta:

1. Ako dete ima visoku temperaturu, bolovi idu u naletima koji su sve češći i duži, a pri tom dete izgleda sve lošije, odmah se treba javiti lekaru
2. Ukoliko dete stalno povraća, ne uzima tečnost (ili odmah povrati po uzimanju nekog napitka) treba obaviti pregled kod pedijatra

Hiruški bol

Hiruška stanja su česti uzroci abdominalnog bola kod dece, a vrh liste učestalosti zauzima akutni apendicitis Apendicitis – upala slepog creva je jedna od najčešćih hirurških bolesti koje uzrokuju bolove u trbuhu kod dece. Apendiks – crvuljak crevnog trakta je bez funkcije, ali u njemu je dosta tkiva podložnog zapaljenju. Bolest počinje visokom temperaturom, mukom, povraćanjem. Bol je najčešće u predelu pupka pa se seli u donji desni deo stomaka. Dete je naizmenično razdražljivo pa klonulo, neće da jede i pri dodiru ne dozvoljava da se pipne trbuh na mestu gde je bol lociran. Nekada su dodatni simptomi proliv, a često zna da bude i zatvor. Zbog svega gore navedenog roditelji treba da se obrate pedijatru radi dalje dijagnostike i procene hirurga.

Bolovi u trbuhu kao propratni simptomi drugih bolesti

• Dijabetes – bolest metabolizma, tj. poremećaj žlezde sa unutrašnjim lučenjem
• Gastroezogafealna refluksna bolest (GERB) –takođe uključuje alergiju na hranu ili probleme sa donjim ezofagealnim sfinkterom, mišićem na dnu jednjaka. Srećom, refluks se uglavnom smanjuje spontano, ili se može sprečiti izbegavanjem hrane kao što je čokolada, masna, jaka i začinjena hrana. Češći, a manji obroci lagane hrane mogu poboljšati i smanjiti bol u trbuhu.
• Alergija na hranu - vrlo retko bol u stomaku ponekad praćen prolivom može da bude uzrok nepodnošenja nekih sastojaka hrane. Sve češće smo svedoci nepodnošenja proteina kravljeg mleka tzv. intolerancije ili laktoze u mleku i drugih oblika alergijskih reakcija računajući i najtežu od svih, nepodnošenje glutena u ishrani.
• Paraziti – dečije gliste često su uzrok abdominalnog bola prvenstveno u uzrastu kad dete krene u kolektiv (vrtići, škole) U zaključku možemo reći da bolove u stomaku izazivaju najrazličitiji razlozi: funkcionalan razvoj crevnog trakta, virusne, bakterijske infekcije, trovanje, zatvor, paraziti, alergija, upala slepog creva, stres. To znači i da će lečenje zavisiti od dijagnoze. Ukoliko se dijagnostikom isključe svi drugi uzroci bola, najverovatnije se radi o funkcionalnom poremećaju.

Podeli ovu stranicu: