Sudocrem siguran saveznik svake mame

Getty images: PeopleImages

Dr Aleksandra Avakumović

Pravilna nega kože je preduslov za zdrav i lep izgled. I najmanja promena na koži deteta izaziva brigu roditelja i predstavlja jedno od najčešćih pitanja za pedijatra.

Koža dece je glatka, meka i izuzetno nežna. Koža ima gornji sloj epiderm i duboki sloj derm i njihova veza kod najmlađih je slabija, a čitava koža je tanja nego kod odraslih i osetljivija. Zato su promene na koži tako česte kod dece.

Ako se zna da svako treće dete ima osetljivu kožu a svako peto atopijski dermatitis jasno je da problemi sa kožom zahtevaju pravilnu negu i higijenu kao i upotrebu kvalitetnog i efikasnog proizvoda. Proizvod koji je bezbedan,pouzdan i daje brze efekte pravi je izbor a Sudocrem je upravo to.

U periodu od 6-12 meseci dve trećine beba ima pelenski ojed ili osip .To su najčešće promene na koži pelenske regije. Osip se manifestuje promenama u predelu genitalija, guze, butine i na prevojima (tamo gde naleže pelena, ali i na prevojima vrata, ruku i nogica). Pomene poznate kao ojed,manifestuju se kao blago crvenilo kože do intenzivnog eritema, blagog ljuštenja kože, do skroz oguljene kože, ranica i pucanja. Česte su udružene infekcije ovakvih promena gljivicama i bakterijama. Glavni uzrok ojeda je vlažna pelena koja dolazi u direktan kontakt sa kožom pelenske regije. Kakva god da je upijajuća moć pelena, koža je vlažna od urina i fecesa i reagovace iritacijom.

Iritaciju će pojačati : odlaganje pranja pelenske regije, upotreba vlažnih maramica umesto pranja, nedovoljno posušivanje kože u prevojima, korišćenje neodgovarajućih preparata koji remete fiziološki pH kože, primena kreme u debelom sloju koji sprečava da koža “diše”, nicanje zubića, prelazak sa prirodne ishrane na mlečnu formula, dijareja bilo virusnog porekla ili u sklopu antibiotske terapija…

Šta činiti?

Saveti su: redovno menjanje pelena ( po mogućstvu koristiti pamučne), izbegavati korišćenje vlažnih maramica, obavezno pranje kože mlakom vodom i blagim sapunom- sindetom, dobro posušivanje kože u prevojima mekanim peškirom, ili ostaviti bebu neko vreme bez pelene. Kada se koža osuši treba naneti posebno formulisan krem koji će napraviti zaštitni film na koži bebe i na taj način onemogućiti štetan efekat urina i fecesa do sledećeg pranja i presvlačenja. Naročito noću, kada su uslovi za presvlačenje bebe ređi nego danju.

Jedino takva, specijalizovana krema onemogućiće iritaciju kože pelenske regije. Na našem tržištu, više od decenije, najčešći saveznik svake mame je proizvod Sudocrem. Formulisan pre više od 85 godina da štiti i neguje kožu bebe. Nanosi se u tankom sloju, nežno utrljava u kožu čitave pelenske regije, prevoje i pregibe i pravi zaštitni film na površini kože. Nema potrebe za nanošenjem debelog sloja, koji je ostao kao loša navika, jer će se višak kreme zalepiti za pelenu i ona će izgubiti svoju moć upijanja. Postupak se ponavalja pri svakom menjanju pelena, na čistu i suvu kožu.

Ukoliko se pojave promene, na koži pelenske regije, koje ne prolaze duže od tri dana i pogoršavaju se, treba razmišljati o infekciji gljivicama i bakterijama i u tom slučaju obavezno konsultovati pedijatra.

Sudocrem je obavezan član kućne apoteke (a prepoučuje se i za putnu apoteku kao prva pomoć). Pored poznate primene u tretmanu pelenske regije, svoje efekte pokazuje i u tretmanu iritiranih i crvenih delova kože, kod ogrebotina, manjih posekotina i površinskih ranica, kao i kod crvenila kod akni.

U svom sastavu ima cink oksid (15%) koji skuplja tkivo, smanjuje gubitak tečnosti i pomaže procesu zarastanja rana. Emolijens lanolin pomaže smirivanju upaljenje kože, čini je mekšom i održava vlažnost. Parfin i voskovi sprečavju kontakt kože sa iritansima (urin i stolica) a prirodni sastojci peruanskog balzama imaju antigljivična i antibakterijska svojstva.
Zato Sudocrem neguje, štiti i umiruje kožu. Ako se tome doda da je pogodan za sve tipove kože i uzraste kada je narušen integritet kože, onda možemo reći da je Sudocrem siguran saveznik ne samo svake mame, nego i cele porodice.

Pročitajte više

Podeli ovu stranicu: