Sve dileme buduće mame

Getty images: Inside Creative House

Slavica Nikolić

Trudnoća je blagosloveno stanje i to je nešto najlepše što ženi može da se dogodi. To je put od devet meseci tokom koga se organizam žene menja i adaptira, dešavaju se kako fizičke tako i emotivne promene. Vaša trudnoća ima dosta zajedničkog sa trudnoćom drugih žena, ali je ona ipak samo vaša, jedinstvena, i svaka trudnoća kroz koju ćete prolaziti biće drugačija od one prethodne.Trudnice koje čekaju prvu bebu imaju neku dozu straha od porođaja i svega što dolazi, što je i logično jer su prvi put u toj situaciji i nisu dosad imale slično iskustvo. Najbolji način da se taj strah prevaziđe jeste da se trudnica informiše kako porođaj počinje, kako da se ponaša u činu porođaja, kako da hrani i neguje svoju bebu i da brine o sebi posle porođaja.

Kako prepoznati sigurne znake porođaja

Prvi znak: Ispadanje krvavo-sluzavog čepa

Ispadanje krvavo-sluzavog čepa nagoveštava porođaj, koji će da usledi možda za dva sata, 24 sata ili tek dva dana. Trudnice ga primete kao sluzavo-sukrvičavi sadržaj na vešu, i to u tragovima. Nije znak koji zahteva odmah odlazak u porodilište, već je potrebno ostati kod kuće dok se ne pojavi još neki od pravih znakova za porođaj.

Drugi znak: Pucanje vodenjaka

Pucanje vodenjaka uglavnom prati pojava kontrakcija, ali one nekada mogu i da izostanu. U oba slučaja treba odmah otići u bolnicu. Trudnice ovaj znak osete kao nevoljno oticanje neke količine plodove vode. Važno je da zapamte vreme kada je došlo do pucanja vodenjaka i koje je boje bila plodova voda.

Treći znak: Kontrakcije

Većina porođaja započinje kontrakcijama. Kontrakcije mogu da se jave i nekoliko dana ili nedelja pre porođaja, ali one nisu značajne za sam čin porođaja jer nisu ritmične. Za porođaj su bitne prave, ritmične kontrakcije, koje se javljaju u pravilnim vremenskim intervalima, a koji se vremenom skraćuje. Intenzitet je sve jači, a pauza između dve kontrakcije postaje manja.U porodilište se polazi kada kontrakcije budu na pet do 10 minuta.

Kako se ponašati na porođajnom stolu

Pozitivan stav, smirenost i vera u dobar završetak su stvari koje treba da vas krase u tom predivnom danu. Najbitnije je da slušate savete i uputstva koje vam pruža osoblje u porodilištu kako bi vaš porođaj bio efikasniji, brži i bezbedniji.

Koja je najbolja hrana za vašu bebu

Dojenje predstavlja prirodni i najzdraviji način ishrane novorođenčeta. Ono je mnogo više od hrane – predstavlja komunikaciju s majkom, razmenu ljubavi, topline, sigurnosti i nežnosti, omogućava pravilan rast i razvoj i ima pozitivan uticaj na zdravlje deteta i majke. Majčino mleko je sve što je potrebno detetu u prvih šest meseci života. Odgovara njenom detetu, menja se iz dana u dan, iz meseca u mesec, od podoja do podoja kako bi zadovoljilo potrebe deteta. Odmah posle rođenja bebu je potrebno staviti na mamine grudi da bi se uspostavio kontakt „koža na kožu“, a prvi podoj je u okviru prvog sata jer je refleks sisanja najviše izražen baš tada i dojenje se brže i lakše uspostavlja.

U odnosu na vreme lučenja, razlikujemo tri vrste majčinog mleka, i to: kolostrum, prelazno i zrelo mleko.

Kolostrum se luči od 28. nedelje trudnoće i tokom prvih dana posle porođaja. Po izgledu je gusta, lepljiva i bistra do žućkasta tečnost koja sadrži dosta imunglobulina, koji štite bebu od infekcija i predstavljaju prvu bebinu vakcinaciju protiv virusa i bakterija. Količina kolstruma je mala, luči se u kapima, a s obzirom na to da je zapremina bebinog želuca od pet do sedam 7 mililitara, i ta mala količina kolostruma će zasititi bebu.

Prelazno mleko se luči posle kolostruma, u prvih 15-ak dana, količina je veća u odnosu na kolostrum, negde do 500 ml dnevno, a po sastavu ima više laktoze, masti i energije.

Zrelo mleko počinje da se luči od 15. dana pa nadalje i menja se u zavisnosti od doba dana, dužine podoja, potreba odojčeta. Na početku podoja se luči „prvo mleko“, koje je bogato proteinima i laktozom, pa beba unoseći dovoljnu količinu ovog mleka zadovoljava potrebe za vodom. Odatle dolazi stav da bebi ne treba davati vodu ako samo sisa. Na kraju podoja iz dojke se luči „zadnje mleko“, koje je bogato mastima, pa je i odgovorno za zadovoljavanje energetskih potreba deteta. Stoga je bitno da beba za jedan obrok isprazni jednu dojku do kraja, pa ako ima potrebe, ponudi joj se druga dojka kao dopuna.

Dojenje novorođene dece je na zahtev, u prvih sedam dana dece žele da sisaju nešto češće, između sat vremena i tri sata, ali to može da bude i češće. Noćni podoji su veoma važni da bi se osigurala adekvatna stimulacija proizvodnje i potrošnje mleka. Dužinu podoja određuje odojče, u proseku podoj traje 10–30 minuta i završen je kad beba spontano ispusti dojku i ne želi više da nastavi sa dojenjem.

Da je beba unela dovoljnu količinu mleka, govore nam mokre pelene, gde u početku za 24 sata treba da ima šest do osam umokrenih pelena, a kasnije i više. Ako merimo bebu, treba da znamo da ona u prvih mesec dana u proseku napreduje 25–30 grama dnevno, sa punih šest meseci treba da udvostruči težinu s rođenja, a sa punih godinu dana da ima tri puta više u odnosu na rođenje.

Dok doji bebu, majka treba da se redovno i zdravo hrani, da ne preskače obroke i da uzima veće količine tečnosti (preko dva litra dnevno). Konzumiranje alkohola, cigareta i velike količine kafe u periodu dojenja nije poželjno.

Dojenje je veština koja se uči, zato, mame, budite uporne i istrajne u ovom periodu da svojoj bebi pružite ono najbolje – MAJČINO MLEKO!

Kako negovati bebu

Osnovne informacije o nezi bebe dobićete u porodilištu, a po dolasku kući posetiće vas patronažna sestra, koja će vas naučiti kako da kupate i povijate bebu, kako da obradite pupčanu ranu, kako da negujete čula. Patronažna sestra će vam pružati stručnu pomoć i nesebičnu podršku pet dana, što je sasvim dovoljno da steknete sigurnost i samopouzdanje i nastavite sami da negujete svoju bebu na najbolji mogući način.

Podeli ovu stranicu: