U susret letu

Getty images: yaoinlove

Prim. mr sc. med Branislava Stanimirov

SUNCE je izvor života i energije za sva živa bića, iako na zemlju dospeva samo mali deo sunčevog zračenja. Šta predstavlja Sunce? Koliki je pozitivan uticaj na organizam? Ono podstiče stvaranje vitamina D, dobro raspoloženje, povećava vitalnost i relaksaciju. Dečija koža je osetljivija na sunce i lakše izgori nego koža odraslih. Zato decu do 6 meseci ne bi uopšte trebalo izlagati suncu, a stariju od 6 meseci treba zaštiti prikladnom odećom, kapama, šeširićima, sunčanim naočarima i sredstvima za zaštitu od sunca namenjenu deci.

Sunce je najbolje izbegavati u periodu između 11 i 17 časova uz korišćenje preparata za sunčanje sa visokim faktorom zaštite, koji se nanose na kožu 30 do 60 min. pre izlaska na sunce ( kremovi, losioni ili ulja sa UVB i UVA filterom ). Obratite pažnju i kada je oblačno, jer UV zraci prodiru kroz oblake pa se može izgoreti, a da se to i ne osetiti. UVA zraci ne menjaju svoj intenzitet i jednako su opasni u svako doba dana ili godine. Oštećenje kože počinje već sa prvim izlaganjem suncu i kumulativnog je karaktera, pa zato nikada nije dovoljno rano za zaštitu deteta od negativnog uticaja sunčeva zračenja.

VODA Organizmu je potrebna određena količina tečnosti, naročito u letnjem periodu, kada se prilikom znojenja ili pri mokrenu gubi veća količina tečnosti. Dnevno bi trebalo da se unese između 1,5 - 2 litre tečnosti, konzumirati vodu, jer sveža voda je najbolji napitak i ne sadrži nikakve kalorije. Nezaslađeni čaj se takođe preporučuje. Voćne sokove ograničiti na minimalnu količinu, naročito, ako su veštački, a ne sveže ceđeni.

ISHRANA ne treba da opterećuje sistem za varenje, treba da bude lako svarljiva. To se naročito odnosi na veći unos voća i povrća ( bogato vodom vitaminima i mineralima, biljnim vlaknima ), mlečno-kiselih proizvoda ( jogurt, kiselo mleko imaju dijeteski efekat kod crevnih poremećaja ). U letnjem periodu kod dece su česta trovanja hranom izazvana bakterijama, kada klinička slika može biti mnogo burnija u odnosu na virusne infekcije koje zahvataju digestivni sistem, praćen povišenom telesnom temperaturom, intenzivnim povraćanjem i učestalim stolicama.

RESPIRATORNE I CREVNE INFEKCIJE se većinom prenose preko prljavih ruku, ( fekalno-oralnim putem ), mada je moguć prenos i kapljičnim putem u toku kijanja i kašljanja, te je najbolji vid prevencije često pranje ruku, izbegavanje bliskih kontakata, sa bolesnom decom, preko predmeta koje koriste kao što su igračke, flašice, cucle i dr. Simptomi trovanja hranom i vodom su malaksalost, mučnina, povraćanje, dijareja, povišena telesna temperatura. U svakom slučaju, obavezna je poseta pedijatru kako bi se utvrdio uzrok infekcije i odredila adekvatna terapija.

UBODI INSEKATA razne vrste insekata, a najviše komarci izazivaju ubode tokom letnjeg perioda, a kao posledica nastaju blagi otok koji može biti praćen svrabom i crvenilo na mesto uboda, koji spontano prođu za nekoliko dana.

UPALA UHA zbog boravka na moru, jezeru, reci ili u bazenu, ovo je period kada često dolazi do infekcija i upala uha, a razlog tome leži u činjenici da je slušni kanal tada direktno izložen različitim bakterijama, gljivicama i prljavoj vodi. Prvi simptom je bol koji se pojačava kako bolest napreduje, a ponekad se javlja sekret iz uha i povišena temperatura. Ukoliko se to dogodi, neophodno je potražiti pomoć pedijatra, koji će na osnovu pregleda preporučiti adekvatnu terapiju.

INFEKCIJE OKA na štetno sunčevo zračenje nisu otporne ni oči, leti se deca više znoje i češće dodiruju oči rukama koje nisu baš uvek čiste. Treba imati na umu da duži boravak dece u klimatizovanim prostorijama takođe može delovati na oči da budu suvlje i podložnije infekciji. Alergijske reakcije su moguće ako oči dođu u kontakt s preterano hlorisanom vodom, pri čemu crvenilo obično brzo prođe, ali se desi i da iritacija potraje. Ako se crvenilo, suzenje oka, otok i druge neprijatnosti u predelu oka ne smanjuju u roku od dan-dva, ne preostaje ništa drugo nego da se obratite pedijatru koji će nakon pregleda, odrediti terapiju za efikasno otklanjanje smetnji ili konsultovati oftalmologa.

URINARNE INFEKCIJE često se javljaju i urinarne infekcije, čiji su simptomi: peckanje i svrab u predelu genitalija, praćeno učestalim i bolnim mokrenjem, pojavom sekreta na donjem vešu. Veoma je bitno da posle kupanja u bazenu, u reci i na moru osušimo ili promenimo deci kupaći, jer je vlažan materijal idealan za razvoj brojnih infekcija. U svakom slučaju, potrebno je potražiti pomoć i savet pedijatra, koji će na osnovu pregleda odrediti adekvatnu terapiju.

ALERGIJE NA SUNCE u letnjim mesecima dečija koža izložena je brojnim nepovoljnim uticajima okoline (sunce, morska voda, hlor iz bazena, vetar) – koji uzrokuju i jaku dehidriranost kože celog dečijeg tela, što zahteva posebnu negu leti, odnosno primenu sredstava namenjenih intenzivnoj nezi dečije kože, pa joj, u zavisnosti od tipa i sklonosti, moramo posvetiti znatno više brige nego inače. Promene koje mogu da nastanu kreću se od potpuno bezazlenih do onih koje zahtevaju ozbiljno lečenje. Kod neke dece može se javiti i alergija na sunce koja se manifestuje crvenilom, svrabom i urtikama po koži različite veličine. Deca sklona ovakvim reakcijama na sunce trebalo bi postepeno i dozirano da se izlažu suncu, obavezno koristeći kremu sa zaštitnim faktorom po preporuci pedijatra ili dermatovenerologa.

KOŽNE INFEKCIJE bakterije se veoma lako razmnožavaju i šire kontaktom u nežnoj dečijoj koži, te najveći broj dece “dobije” kožnu infekciju-imetigo. Obično se to dešava na mestima takozvanih mikrolezija – oštećenja koja se ne vide golim okom, ali su dovoljno velika za bakterije. Te mikropovrede su svakodnevna i uobičajena pojava, ali ako se dete, na primer, okupa u ne higijenskoj reci, ili se igra u pesku koji je pun bakterija…Deca sa osetljivom kožom podložnija su infekcijama, uz dobru ličnu higijenu ( tuširanje bar dva put dnevno ) izbegavanje kritičnih i nehigijenskih mesta za kupanje je najbolja prevencija. Kod kožnih infekcija prvi simptomi su crvenilo sa ili bez svraba, obično praćeni bez povišene telesne temperature. Potrebno je potražiti pomoć ili savet pedijatra, koji će na osnovu pregleda odrediti adekvatnu terapiju. Navedeni jednostavni saveti mogu pomoći da roditelji sa decom godišnji odmor provedu opušteno uživajući, kako bi nakon povratka sa odmora bili spremni za nove izazove.

APOTEKA "ZA PONETI" NA ODMORU

Antipiretici – lekovi za povišenu telesnu temperaturu su lekovi koji efikasno snižavaju povišenu telesnu temperaturu i dobri su analgetici jer mogu ublažiti eventualne situacije koje su praćene bolom. Sirupi se ne mogu upotrebljavati kada dete povraća, zato treba poneti i čepiće (supozitorije).

Lekovi protiv alergija ( sirupi, kreme za kožu ) - alergije nisu retke na letovanju, važno je brzo reagovati, zato treba imati antihistaminski sirup ili kremu za lokalnu upotrebu, koji su veoma efikasni za uobičajene alergije kakva je, na primer, koprivnjača ( urtikarija ) ili kod "ujeda" insekata, koji nekad može biti praćen nesnosnim svrabom. Kod ujeda, osipa od znojenja, naročito na pregibima kod beba i dece može vam pomoći Sudocrem koji će umiriti i zaštititi kožu od mogućeg razvoja infekcije.

Kapi za nos - iako su prave prehlade retke na letovanju, mogu se desiti, naročito na planini, zapušen nosić veoma smeta detetu, naročito bebama. Pored otežanog uzimanja hrane i vode, postoji velika opasnost od razvoja zapaljenja srednjeg uha, zato su kapi neophodan "putnik" u svakoj mini apoteci. Kapi se ne daju duže od tri do četiri dana.

Kapi i kreme za oči - nije loše imati i antibiotske kapi ili kreme za oči. Boravak na pesku i često trljanje oka može dovesti do zapaljenja vežnjače – konjunktivitis-a, zatim uzrokovano dugim ronjenjenjem ili alergijom na sunce. Obavezno se treba držati propisanih doza, a najbolje je pre upotrebe konsultovati lekara.

Antibiotici - ne preporučuje se davanje antibiotika "napamet", NITI PONETI antibiotski sirup “širokog spektra”, jer za uvođenje antibiotske terapije, ipak treba potražiti pomoć lekara u turističkom mestu u kojem boravite, jer su apoteke dobro snabdevene pa nije problem doći do antibiotika koji propiše lekar.

Preparati za nadoknadu tečnosti ( tokom povraćanja i proliva ) - bez obzira na uzrok povraćanja i proliva, stub lečenja je nadoknada izgubljene tečnosti. Najprirodniji način je uzimanje dovoljne količine tečnosti koja sadrži potrebne sastojke - šećer i elektrolite. Ima sve više preprata za nadoknadu tečnosti, lako se rastvaraju u vodi prema uputstvu, a sada imaju i lep ukus! Treba se držati pravila “često po malo”, naročito ako dete povraća. Jedna do dve kafene kašičice, na pet do deset minuta – pravi je recept za decu, do pola čaše na početku, dok se stanje ne popravi. Prvih nekoliko sati ( nekada i duže ) NEMA hrane, samo nadoknada tečnosti!

Probiotici – preparati koji sadrže "dobre" bakterije koje u crevima pomažu varenje i doprinose formiranju normalne stolice. Zato, ako dete ima proliv, ovi lekovi mogu pomoći da se ubrza normalizacija crevne funkcije. Ne treba započinjati terapiju kod dece koja povraćaju i imaju proliv, tek kada prestane povraćanje treba dati probiotike.

Antiseptični rastvor, sterilna gaza i hanzaplast - neki antiseptični rastvor je neohodan za pravilnu obradu posekotina ili oderotina kada dete nezgodno padne. Uz sterilnu gazu i malo pribranosti možete da "obradite" manje povrede, ili bar da ih privremeno sanirate pre odlaska kod lekara.

Podeli ovu stranicu: