Zaštita i nega kože pelenske regije kod beba

Getty images: Florin Patrunjel

Nada Alić - Patronažna sestra

Koža predstavlja najveći ljudski organ, kao i prvu liniju odbrane organizma od štetnih činilaca iz spoljašnje sredine. Sastoji se od tri sloja: epiderma, derma i hipoderma.

Epiderm – spoljašnji sloj, ima ulogu barijere. Kod beba je tanji i propustljiviji nego kod odraslih. To je razlog zbog čega bebina koža može da upije više štetnih materija nego koža odraslih. Ovaj sloj zaslužan je za čulo dodira kod beba.

Derm – srednji sloj kože u kome se nalaze znojne i lojne žlezde, folikuli dlake i vezivno tkivo. Ovaj sloj zaslužan je za čvrstinu kože (kolagen), kao i za znojenje, samim tim i za regulaciju telesne temperature. Kod beba je smanjena funkcija znojnih i lojnih žlezda, zbog čega beba teško reguliše promene telesne temperature. Smanjen rad lojnih žlezda dovodi do toga da je hidrolipidni sloj tanak. Upravo ovaj sloj zaslužan je za odbijanje mikroba(mikroorganizama: bakterija, gljivica, parazita...). Hidrolipidni sloj se brzo i lako spira, naročito ako se koriste kupke i šamponi, te nije preporuka da se bebe kupaju često/svakodnevno.

Hipoderm – masni sloj, sastoji se od masnog tkiva u kome se nalaze krvni sudovi i nervi. On skladišti energiju i pruža izolaciju i zaštitu.

Nežna, baršunasta bebina koža izuzetno je tanka i podložna štetnim uticajima.

Pravilna nega kože jedan je od prvih izazova sa kojima se roditelji sreću po rođenju deteta. Neophodno je da na pravi način brinu o zaštiti i nezi kože bebe, a posebno pelenske regije. Nežna bebina koža, a posebno pelenska regija, sklonija je iritacijama, ojedima, infekcijama i alergijama. Zbog toga je najvažnije da roditelji na pravi način neguju kožu svog deteta.

Nega kože pelenske regije podrazumeva, na prvom mestu, održavanje pravilne higijene. To obuhvata:

 • Korišćenje pelena za jednokratnu upotrebu (apsorbuju urin i održavaju bebinu kožu suvom)
 • Redovno menjanje pelena (svaki put kada je mokra, najkasnije na tri sata), što znači da će nekada biti potrebno i 10 pelena dnevno
 • Pranje anogenitalne regije (mlakom vodom, u idealnim uslovima posle svakog menjanja pelene, a ukoliko niije moguće, bebu treba obrisati specijalnim maramicama ili, još bolje, pamučnom pelenom pokvašenom vodom, uvek odozgo nadole. Kod primene sapuna/gela voditi se pravilom „manje je više“ i dobro isprati posle kupanja
 • Brisanje pelenske regije – po obavljenom kupanju potrebno je dobro posušiti kožu. To se najbolje postiže tako što se koža nežno potapka pamučnom pelenom ili peškirom. Ukoliko na pelenskoj regiji postoji neka iritacija, preporuka je da se ne briše, već se posuši nekoliko minuta na vazduhu, a ukoliko ima potrebe, može se koristiti i fen.

Zaštita kože pelenske regije postiže se upotrebom odgovarajuće zaštitne kreme. Pri izboru kreme treba imati na umu da ona treba da bude takva da sačuva odbrambenu funkciju kože, spreči pojavu ojeda i razvoj infekcije. Krema koja ispunjava sve ove uslove i koja je često izbor babica, patronažnih sestara, pedijatara, ali i svih ostalih stručnjaka koji se bave negom i lečenjem dece je Sudocrem.

Sudocrem, sa tradicijom dugom 90 godina, poseduje sastav koji umiruje, neguje i štiti nežnu bebinu kožu. Zbog toga je preporuka da se koristi svakodnevno, kako za negu i zaštitu zdrave kože tako i za tretman kože sa već postojećim iritacijama, ojedima i upalnim procesima.

Lanolin umiruje, omekšava i hidrira kožu.

Cink-oksid smanjuje gubitak tečnosti iz tkiva u procesu regeneracije.

Benzil alkohol ima lokalna anestetička i antiseptička svojstva.

Benzil-benzoat i benzil-cinamat pospešuju i ubrzavaju proces epitelizacije.

Parafin i drugi voskovi baze kreme prave film i štite kožu od agresivnih faktora znoja, mokraće i stolice.

Da bi Sudocrem postigao svoj najbolji efekat, neophodno je koristiti ga na pravi način:

 • Krema se nanosi na čistu i suvu kožu pelenske regije.
 • Čistim i suvim rukama uzeti malu količinu Sudocrema.
 • Naneti malu količinu kreme, tek toliko da na površini kože ostane prozračan film. Bela koža je znak da je naneto više Sudocrema nego što je potrebno.
 • Sudocrem se nanosi na bebinu kožu laganim, kružnim pokretima, bez trljanja, posebno ukoliko je koža iziritirana.
 • Postupak nanošenja kreme ponavljati pri svakoj promeni pelena koliko god ima potrebe.

Literatura:

 1. Karadiglić Đ.: Dermatologija, Beograd, 2016. god.
 2. Petrović O., Popović D.: Životne poruke o zdravlju majke i deteta, priručnik za zdravstvene radnike i roditelje, UNICEF Beograd, 2000. god.
 3. https://www.sudocrem.rs/

Podeli ovu stranicu: