Značaj školice roditeljstva

Getty images: SDI Productions

Julija Đisalov

Dragi roditelji,

željena trudnoća je najuzbudljivije razdoblje života svake buduće majke, naročito ako je prva, i tada iziskuje veliku pažnju cele primarne porodice. Nijedno drugo životno razdoblje nije tako bogato telesnim i emocionalnim promenama kod žene kao što je trudnoća. U iščekivanju prvog deteta roditelji zbog nepoznatog perioda života koji im predstoji, pored osećaja uzbuđenosti i sreće, često osete strah i nesigurnost. Porodica prolazi kroz iskustveni period menjajući dosadašnje prioritete i ritam života.

Za normalan tok trudnoće, kao i razvoj bebe nakon rođenja, bitno je prisustvo oba roditelja. Uloga oca je značajna od prvog momenta kada ste saznali da će se porodica proširiti za još jednog člana, dva ili pak tri. Suprug je trudnici i mami prvi i najvažniji oslonac u danima koji predstoje. U iščekivanju prvog deteta sasvim je normalno da imate mnogo nepoznanica u vezi sa trudnoćom, porođajem, negom i ishranom bebe. Važno je da se oba partnera informišu o telesnim promenama tokom trudnoće buduće majke, kao i emocijama koje su prisutne u ovom periodu. Iskreni razgovori, topla reč, priznanje da postoji nesigurnost, neznanje, a i zabrinutost kako prevazići sve izazove, jačaju ljubav i poverenje između partnera. Sve nedoumice u vezi sa roditeljstvom možete kao partneri zajedno prevazići pohađanjem neke od školica roditeljstva. Ulogu roditelja ne treba da preuzimaju drugi članovi porodice: bake, deke, tetke, ujaci, ukoliko nije neophodno. Roditelji treba da se oslanjaju isključivo jedno na drugo i na taj način stvore roditeljski savez, koji će biti stub njihove porodice.

Da li je majka roditelj koji će da hrani, presvlači, teši, kupa, mazi dete, a drugi roditelj će da radi i obezbeđuje ekonomsku sigurnost porodice? Naravno da NE. Trudite se da svaki dan jačate svoj roditeljski savez tako što ćete obaveze oko bebe podeliti. Nigde nije zapisano da samo i isključivo mama mora da hrani dete. Roditeljstvo je najlepše životno iskustvo kroz koje je najsigurnije i najlakše koračati zajedno. Ukoliko vam obaveze dozvole, prisustvujte redovno na svim časovima u školicama za roditelje kako biste naučili da pratite normalan rast i razvoj deteta, a istovremeno i na koji način da svojim zajedničkim prisustvom, ljubavlju i toplinom doprinesete da vaša porodica bude zdrava i srećna.

Prvi mesec nakon rođenja za dete predstavlja period prilagođavanja na vanmaterični život. Prvi dani u kući s bebom su jedinstveni, prepuni divnih emocija, smenjivaće se sreća, radost, zbunjenost, nesigurnost. Upravo kroz ova osećanja učite da brinete o svom detetu, rastete zajedno s njim, uživate i pratite u svakom danu: svaki njihov osmeh ili grimasu, gromki ili tihi plač, pogled očima ka vašem glasu, stisak šačice za vaš prst, uzdah u najdubljem snu... Ovo su trenuci za koje ne treba da bude uskraćen nijedan roditelj. Trudite se da imate što više zajedničkih trenutaka, punih pažnje, ljubavi, nežnosti. Ne zaboravite da toplinu i nežnost usmerite i jedno prema drugom, budite uzajamna podrška jer ćete tako biti zadovoljniji i dovoljno snažni da prevaziđete sve krizne situacije.

Na vreme počnite da se informišete o trudnoći, porođaju i danima koji slede dolaskom kući iz porodilišta. Najbolje bi bilo da trudnoću planirate i uz savete svog lekara, pravovremeno preduzmete sve mere u cilju očuvanja i unapređenja zdravlja cele porodice. Na taj način ćete uspeti da izbegnete mnoge nepredviđene komplikacije tokom trudnoće.

Najbolji način da se pripremite za najvažniju životnu ulogu, ulogu roditelja, svakako je pohađanje neke od školica roditeljstva u vašoj blizini.

Mnogo značajnih informacija o odgovornom roditeljstvu možete da saznate i preko interneta ili onlajn edukacije. Bilo koji način edukacije da odaberete, obratite pažnju na sledeće:

  • Programe koje želite da pratite i učestvujete u njima trebalo bi da kreiraju lekari (ginekolog, pedijatar, stomatolog, anesteziolog, nutricionista), psiholog, strukovne medicinske sestre (patronažna, ginekološko-akušerska, pedijatrijska), strukovni fizioterapeut.
  • Na časove uvek idite u pratnji svog partnera ili osobe koja će vam biti podrška tokom trudnoće, porođaja i perioda nakon rođenja deteta.

Odaberite školicu koja vam je najbliža i realizuje sledeće aktivnosti:

• Interaktivna predavanja na temu zdrave trudnoće, početka i toka porođaja, dojenja, nege deteta, kao i razvoja interaktivnog odnosa roditelj–dete.
• Fizičku pripremu trudnice koja podrazumeva odgovarajuće vežbe, tj. jačanje odgovarajućih mišića u cilju lakšeg prevazilaženja fizičkog napora tokom porođaja. Na ovim treninzima se uče i razne tehnike disanja kako bi se maksimalno obezbolio porođaj.
• Praktično sticanje veština, gde demonstracijom na lutkama možete da vežbate: pravilno držanje bebe, presvlačenje i oblačenje, kupanje...

U moru plemenitih saveta, informacija i edukacija prihvatite one koji vam pružaju osećaj sigurnosti, zadovoljstva, sreće, a zaboravite na one koje izazivaju strah i nesigurnost. Svaka trudnica treba da osluškuje svoje telo, ono je utočište i izvor života svake bebe. Osnovni cilj svih školica roditeljstva je da vas nauče kako da se suočite i izborite, a ujedno i uživate u izazovima odgovornog roditeljstva.

Podeli ovu stranicu: