Bol kod uroloških pacijenata

Getty images: Prostock-Studio

Bez obzira na to što svi bol smatramo neprijatnim osećanjem, ponekad je potrebno naglasiti da on suštinski predstavlja našeg prijatelja koji nas najčešće opomene da s našim organizmom nešto nije u redu. Bol kod uroloških pacijenata, po svojoj lokalizaciji, načinu nastanka, vremenu trajanja, intenzitetu, širenju, pratećim simptomima, dodatnim dijagnostičkim procedurama, daje dobru osnovu za postavljanje precizne dijagnoze, a samim tim i pravovremeno i ispravno lečenje.

Karakter bola kod postojanja kamena u bubregu može biti različit. U toku klasične bubrežne kolike (napada) uzrokovane pomeranjem manjeg kamenčića, on je veoma jak , lokalizovan u slabinskom predelu i širi se put napred i naniže ka mokraćnoj bešici i spoljašnjim genitalijama uz češće mokrenje, ponekad tek pokoje kapi, tamnijim urinom, često s vidljivim prisustvom krvi, mučninom i nagonom za povraćanje. Slični, manje izraženi simptomi javljaju se kod izbacivanja peska iz bubrega kroz mokraćovod (ureter) do m. bešike. Uzrok nastanka bola je nemogućnost normalnog protoka urina sa posledičnim širenjem kanala iznad mesta zastoja. Prisustvo većeg kamena, manje sposobnosti migracije, karakteriše hronični, povremeni , tup bol u slabini, koji pojavom zapaljenja, uz povišenu telesnu temperaturu (preko 38 stepeni) postaje intenzivniji.

Slični simptomi javljaju se i kod zapaljenja bubrega bez prisustva kamena. Teže urinarne infekcije koje zahvataju bubreg praćene su, pored pogoršanja opšteg stanja pacijenta, visokom febrilnošću i pojačanom bolnom osetljivošću bubrežne lože zahvaćene strane.Tuberkuloza bubrega može takođe da izazove bol u slabinama, uz pojavu krvi, bakterija i leukocita u urinu i sterilnu urinokulturu. Tumori bubrega kao najčešći i najraniji simptom izazivaju bol u slabini čiji intenzitet i karakter zavise od lokalizacije, veličine i stadijuma bolesti.Ređe se slabinski bol javlja i kod većih cisti bubrega koje svojim položajem kompromituju protok urina.

Bol u predelu m. bešike najčešće se javlja kod problema s njenim otežanim pražnjenjem usled benignog uvećanja prostate, karcinoma prostate, suženja vrata mokraćne bešike, kamena mokraćne bešike,divertikuluma (vrećastog izbočenja zida m. bešike), neurogenih poremećaja. Klinički je značajno koliko ovo stanje traje. Bol iznad pubične kosti, u donjem delu stomaka, javlja se i kod zapaljenja bešike, koje se češće javlja kod žena. Bol može pratiti pojava krvi u urinu. Često se kod žena koje su tretirane zračnom terapijom zbog ginekološkog maligniteta javlja posebna forma bolnog, postradijacionog cistitisa.

Tokom spontane emisije kamenčića iz mokraćne cevi (uretre), u ovom organu javlja se oštar bol koji je po svom intenzitetu slabiji od prolaska kroz mokraćovod jer je njen kalibar veći. Tom prilikom je takođe moguće prisustvo krvi u urinu kao posledice oštećenja sluznice ovog organa. Uretra je takođe često bolna prilikom zapaljenja koja mogu da imaju akutni i hronični tok.

Kod muškaraca se kod pojave akutne upale prostate, pored jako bolnog i otežanog mokrenja, javljaju i visoka temperatura, otežana i bolna stolica, kao i jak bol u perineumu (predeo između mošnica i anusa). Karakteristična je pojava bola kod torzije (uvrnuća) testisa. Često se javlja naglo, u snu, prlikom trčanja, fizičke aktivnosti. U početku jak, postepeno slabi. Testis je podignut visoko, ka preponskom kanalu, bolan. Podizanje testisa ka preponi pojačava bol. Nema povišene temperature.

S obzirom na to da se radi o urgentnom stanju u urologiji kod kog je potrebno hitno operativno lečenje, neophodno je ovo stanje razlikovati od upale pasemnika (epididima), gde je početak pojave bola postepen, intenzitet sve jači, a javlja se i širenje naviše i bočno ka istostranom preponskom predelu Testis je normalnog položaja, obično neosetljiv bolno na pipanje, a njegovo podizanje smanjuje intenzitet bola u mošnici. Telesna temperatura je povišena. Takođe se kod muškaraca koji imaju proširene spermatične vene(varikocelu) javlja bol iznad levog testisa, najčešće u popodnevnim satima, nakon dugog stajanja, a smanjuje se u ležećem položaju. Što se tiče bolova u predelu penisa, oni se javljaju najčešće kog težih oblika upale glansa, kod prijapizma (slučajeva višesatnih bolnih erekcija), a kao trenutni, kod pojave rupture kavernoznih tela penisa (tzv. rupture penisa).

Osim ovih patoloških stanja, naravno da i sve povrede , kako zatvorene tako i otvorene, urogenitalnih organa dovode do bolne simptomatologije određenog organa. S obzirom na mehanizam nastanka, ova bolna stanja zahtevaju naročito brižljivu i uglavnom hitnu dijagnostiku.

Kao i u drugim oblastima medicine,tako i u urologiji, bol kao jedan od osnovnih simptoma patološkog stanja ne sme biti zanemaren. Taj bol u fizičkom smislu utiče na bol u duhovnom, emocionalnom smislu, a tek kada eliminišemo obe komponente patnji naših pacijenata, znaćemo da smo na dobrom putu njihovog potpunog izlečenja.

Dr Ivan Stojanović

Podeli ovu stranicu: