Fimoza

Dr. Goran Jovanović, specijalista urologije, Opšta bolnica Ćuprija

FIMOZA predstavlja nemogućnost prevlačenja dvolisne kože prepucijuma preko glansa (glave) penisa.

U osnovi, ovo je suženje spoljašnjeg otvora koji ova dvolisna struktura formira. Može se podeliti na fiziološku, primarnu i stečenu.

FIZIOLOŠKA fimoza se ne može svrstati u patološke promene, javlja se kod novorođenčadi. U osnovi se radi o intimnoj priljubljenosti (adheziji) unutrašnjeg lista kože za glavić penisa. S rastom deteta dolazi do spontanog odljubljivanja, paralelno s povećanjem elastičnosti same kože penisa. Većina muške dece ima slobodan glans od kože prepucijuma do navršene četvrte godine.

PRIMARNA fimoza se javlja kod one dece koja do školskog uzrasta nisu uspela da prevuku kožu preko glansa penisa. U osnovi ovog problema je smanjena elastičnost kože i formiranje fibroznih adhezija glansa za unutrasnji list kože penisa.

STEČENA fimoza se javlja kasnije u životu.

Fimoza se može podeliti na totalnu i relativnu. TOTALNA fimoza podrazumeva apsolutnu nemogućnost prevlačenja kože prepucijuma preko glansa penisa. RELATIVNA fimoza predstavlja nemogućnost prevlačenja kože penisa preko glansa u toku erekcije.

Najčešći uzroci fimoze su: generalizovana neelastičnost kože, pa i kože prepucijuma, priraslice glansa za kožu prepucijuma, urođeno skraćena resica penisa (frenulum), hronična upala glavića penisa. INFEKCIJE glavića penisa nastaju usled neadekvatne higijene, povreda, polno prenosive bolesti na glansu, šećerne bolesti .

KLINIČKA SLIKA: Bolni i otežani odnosi i/ili mokrenje, neadekvatna ejakulacija čak do smanjenja plodnosti, crvenilo i svrab kožice i skrotuma, nemogućnost izmokravanja, čak baloniranje kože prepucijuma.

 

 

KOMPLIKACIJE: Sklerozirajući hronični proces na glaviću, pojava prekanceroza na glaviću i suženje spoljašnjeg otvora mokraćnog kanala na glaviću, retencija urina (nemogućnost mokrenja).

LEČENJE: Kod dece se najčešće primenjuje medikamentna terapija blagim kortikosteroidnim mastima u trajanju od tri do četiri nedelje. Samo je manjini potrebna manipulacija odljubljivanja, koja se zove adhezioliza i koja nije hirurška u užem smislu reči.

 

HIRURŠKA LEČENJA:

PROSECANJE resice penisa je hirurška mera lečenja kod pacijenta s relativnom fimozom i „naginjanjem“ penisa u erekciji put skraćene resice.

OBREZIVANJE (cirkumcizija) najčešći je način hirurškog lečenja primarne i stečene fimoze. Uvek se izvodi u anesteziji – lokalnoj ili opštoj. Postoje različite operativne tehnike, ali se sve svode na parcijalno ili potpuno uklanjanje dvolisne kože prepucijuma i najčešće potpuno, a retko delimično odgoljivanje glansa penisa. Iste operacije se mogu izvoditi usled religioznih zahteva i kod potpuno zdravih.

Ova operacija se ubraja u male urološke intervencije i uglavnom nema otpora među pacijentima što se tiče prihvatanja .Potpuni oporavak se postiže nakon 10 do 14 dana.

Kod osoba srednje i starije životne dobi potreban je period navikavanja (desenzibilizacije) na povećanu senzitivnost glansa posle operacije, prosečno u trajanju od četiri do šest nedelja.

 

LITERATURA:

  1. Jovan M. Nikolić. Operativna urologija: Hirurgija polnih organa
  2. David A. Bolnick,  Martin Koyle, Assaf Yosha. Surgical Guide to Circumcision
  3. Thomas B. McGregor, MD. Pathologic and physiologic phimosis: Approach to the phimotic foreskin