Skip to main content

U Evropi i Srbiji ukinuta je kontraindikacija za korišćenje Tevinog leka u lečenju multiple skleroze kod žena koje (planiraju) žele da ostanu u drugom stanju ili su trudne

Beograd, 20. februara 2018. – U skladu sa smernicama Evropske unije Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije ukinula je zabranu korišćenja leka proizvođača Teva za lečenje multiple skleroze kod trudnica i žena koje planiraju trudnoću. Evropska regulatorna tela donela su odluku na bazi detaljnih analiza podataka upotrebe kod žena koje su bile na terapiji ovim lekom, a tek kasnije saznale da su trudne. Analizom su obuhvaćeni podaci o uticaju leka u 8.000 trudnoća u periodu dužem od dve decenije.

“Ukidanje kontraindikacije u trudnoći pruža ženama obolelim od multiple skleroze šansu da uz konsultacije sa lekarom razmotre korišćenje ovog leka u terapiji, ukoliko im je potreban. Za žene koje nisu smele da prestanu sa terapijom i zbog toga se nisu odlučivale da imaju decu ovo je dobra vest,” kaže generalni direktor Actavisa za Srbiju dr Pavle Marjanović.

Multipla skleroza (MS) je hronična zapaljenska bolest centralnog nervnog sistema što znači da upalna oštećenja mogu zahvatiti veliki i mali mozak, moždano stablo i kičmenu moždinu. MS se javlja u svim životnim dobima, najčešće između 18. i 50. godine života. Bolest je nepoznatog uzroka i nepredvidljivog toka. Današnja saznanja i rezultati brojnih istraživanja ukazuju da je multipla skleroza autoimuna bolest koja nastaje delovanjem spoljašnjih faktora ali i pod uticajem genetske sklonosti za MS.

Procenjuje da u Evropi oko 700,000 ljudi boluje od MS, a da su gotovo tri četvrtine žene. MS najčešće pogađa žene u najoptimalnijem reproduktivnom dobu. U Srbiji od multiple skleroze boluje oko 7.000 ljudi.

Multipla skleroza (MS) i planiranje porodice

MS pogađa žene u punom reproduktivnom dobu više nego i jednu drugu starosnu grupu. Prosečna godina u kojoj se dijagnostikuje MS je 30. Uprkos tome, žene sa MS imaju iste šanse da zatrudne i rode zdravu decu kao i sve ostale! Zapravo, više od 40 posto žena ostane trudno i nakon dijagnostikovanja multiple skleroze.

Plodnost

Multipla skleroza nema značajan uticaj na plodnost. Procenjuje se i da je više od polovine trudnoća kod žena sa MS – neplanirano. Žene sa MS koje smatraju da postoji mogućnost da neočekivano ostanu trudne trebalo bi da se posavetuju sa lekarom o tome kako da najbolje kontrolišu i trudnoću i MS.

Trudnoća

Puno istraživanja pokazuju da žene sa MS prolaze normalne trudnoće kao i sve druge. Takođe, trudnoća ne utiče na ubrzanje ili pogoršanje multipla skleroze. Štaviše, naučnici su otkirli pozitivne efekte na zdravlje majke tokom trudnoće.

Naslednost

Istraživanja pokazuju da se kod svega tri posto dece roditelja sa MS pojavi bolest.

Relapse

Više od tri decenije istraživanja na hiljadama žena pokazalo je da žene sa MS doživljavaju manje relapsa bolesti tokom trudnoće naročito u trećem trimestru. Razlozi nisu sasvim poznati ali se pretpostavlja to ima veze sa promenama majčinog imunog sistema. Štaviše neke žene su doživele manje relapsa i u prvih tri meseca posle porođaja.

Umor

Umor je prirodni deo trudnoće. Umor je takođe i uobičajeni simptom MS, pa su odmor i podrška trudnicama sa MS itekako potrebni.

Dojenje

Generalno, ne preporučuje se dojenje kod žena koje su na terapiji za MS pa je važno o tome posavetovati se sa lekarom. 

Podeli ovu stranicu:

Možda će Vas zanimati i...

Upoznajte Jelenu Vojinović Ranđelović

Upoznajte Jelenu Vojinović Ranđelović

Zašto ne migrena? - Teva pokreće inicijativu za razgovor o pojavi migrene na radnom mestu

Zašto ne migrena? - Teva pokreće inicijativu za razgovor o pojavi migrene na radnom mestu

Actavis donirao vredne Ipad uređaje SOS Dečijem selu Srbije

Actavis donirao vredne Ipad uređaje SOS Dečijem selu Srbije

Saopštenje za javnost - Svetski dan borbe protiv raka

Saopštenje za javnost - Svetski dan borbe protiv raka