Teva imenovala Kårea Schultza za predsednika i glavnog izvršnog direktora

JERUSALIM – 11. septembra 2017. - Teva Pharmaceutical Industries Ltd. (NYSE i TASE: TEVA) danas je objavila da je Upravni odbor imenovao Kårea Schultza za predsednika i glavnog izvršnog direktora te kompanije. G. Schultz naslediće dr. Yitzhaka Peterburga, koji će biti privremeni glavni izvršni direktor sve dok se g. Schultz ne pridruži kompaniji. Današnja novost predstavlja uspešan završetak procesa potrage za najboljim čelnikom kompanije na globalnom nivou koji je vodio Upravni odbor uz pomoć Heidrick & Strugglesa. G. Schultz preseliće se u Izrael i radiće u sedištu kompanije u Petah Tikvi.

G. Schultz je iskusni veteran u zdravstvenoj industriji s izvanrednom, gotovo tridesetogodišnjom karijerom u globalnom farmaceutskom i zdravstvenom sektoru. U svojoj karijeri g. Schultz je stekao jedinstvenu perspektivu radeći na portfeljima generičkih i specialty lijekova, istovremeno upravljajući složenim poslovnim operacijama u celom svetu. Njegova posednja funkcija bila je ona predsednika i glavnog izvršnog direktora H. Lundbecka A/S gde je bio zaslužan za sprovođenje značajnih restrukturiranja i lansiranje sveobuhvatne strategije fokusirane na ostvarivanje održivosti globalne strukture troškova i operativnog modela. Kao rezultat njegovog upravljanja ta je kompanija na putu ostvarivanja najvećih prihoda i zarade u svojoj istoriji. Pre funkcije predsednika i glavnog izvršnog direktora H. Lundbecka A/S, g. Shultz bio je glavni izvršni direktor u Novo Nordisku, gde je imao ključnu ulogu u izgradnji te kompanije u jednog od najuspešnijih proizvođača lekova u svetu kao i u sprovođenju metričkog pristupa poslovnim operacijama.

„Uz bogato globalno farmaceutsko iskustvo, rezultate u sprovođenju korporativnih strategija zaokreta, potičući rast i međunarodno širenje uz niske rastuće troškove i ispunjavajući obećanje deoničarima, te posvećenost kulturi poštovanja načela compliancea, Kåre je prava osoba koja će povesti Tevu na sledeći nivo,” rekao je dr. Sol J. Barer, predsednik Tevinog Upravnog odbora. „Kåre izvanredno dobro poznaje globalnu farmaceutsku industriju kao i tržišta generičkih i specialty lijekova. Njegove dokazane strateške, finansijske i operativne sposobnosti te njegova posvećenost rastu povećaće vrednost svim deonicima i pozicionirati Tevu na put prema dugoročnom uspehu. Kåre donosi snažan osećaj društveno odgovornog poslovanja, a uz svoju disciplinovanu posvećenost izvrsnosti uklapa se u našu kompaniju i profesionalno i kulturološki. Raduje nas što Kåreu možemo poželeti dobrodošlicu kao profesionalcu svetske klase i radujemo se radu s njim kako bismo izgradili Tevu budućnosti za deoničare, zaposlene i pacijente u celom svetu.”

G. Schultz je rekao: „Čast mi je pridružiti se Tevi, kompaniji koja je simbol i kojoj sam se oduvek divio. Ono što me privuklo Tevi i što je čini drugačijom od drugih njena je jedinstvena posvećenost svom globalnom učinku, istovremeno pružajući nove i visokokvalitetne lekove pacijentima i stvaranju kulture inovacija za svoje zaposlene. Ponosan sam što ću se pridružiti kompaniji koja svakodnevno pomaže milionima pacijenata u celom svetu sa svojom širokom paletom generičkih i specialty lekova i rešenja. Radujem se saradnji s celim Tevinim timom na izgradnji budućnosti koja donosi uspeh kompaniji i njenim deoničarima.”

Dr. Barer je nastavio: „U ime Uprave želim da zahvalim Yitzhaku što je preuzeo ulogu privremenog glavnog izvršnog direktora tokom ovog kritičnog razdoblja. Yitzhakovo liderstvo i znanje uveliko su pomogli kompaniji da ostane fokusirana na sprovođenje svojih ključnih strateških prioriteta“.

Dr. Yitzhak Peterburg je rekao: „Ispunjavamo oabveze koje smo preuzeli poslednjih nekoliko mjeseci. Optimiziramo svoje operacije i geografski doseg istovremeno usmeravajući naše resurse na razvoj specialty i generičkih proizvoda koji donose najprivlačniji povrat ulaganja. Uz to, na putu smo postizanja našega cilja generisanja najmanje 2 milijarde dolara od prodaje non-core imovine, a ta ćemo sredstva koristiti za jačanje Tevinog bilansa. Privilegija je voditi Tevu, radujem se što ću u ovom razdoblju to nastaviti da radim i sarađivaću s Kåreom kako bi nakon njegova dolaska prelaz bio što lakši.” 

O Kåreu Schultzu

Kåre Schultz (56) iskusni je veteran u zdravstvenoj industriji s bogatim iskustvom sprovođenja finansijskih inicijativa i restrukturiranja u globalnim kompanijama. Od 2015. godine bio je predsednik i glavni izvršni direktor H. Lundbecka A/S, gde je došao u trenutku kada je kompanija bila suočena s gubitkom ključnih patenata. G. Schultz je sproveo evaluaciju poslovanja od vrha do dna (top-to-bottom) i proveo robusnu strategiju zaokreta koja je uključivala rezanje operativnih troškova uz lansiranje novih proizvoda.

Pre dolaska u Lundbeck, g. Schultz je gotovo tri decenije radio u Novo Nordisku na brojnim rukovodećim funkcijama, uključujući i onu glavnog izvršnog direktora, potpredsednika snabdevanja i direktora za planiranja proizvoda i korisničke usluge u segmentu dijabetesa. U Novo Nordisku g. Schultz je imao značajnu ulogu u modernizovanju opsežne biološke proizvodnje i predvodio širenje kompanije na američko i kinesko tržište.

Osim Novo Nordiska g. Schultz je radio i u konsultantskim kućama McKinsey i Anderson Consulting. Na tim položajima stekao je jedinstvenu globalnu perspektivu zdravstvenog i farmaceutskog sektora, proširio svoje znanje finansija, pokazao predanost načelima compliancea i njihovom sprovođenju te nadgledao poslovne operacije i timove u Europi, SAD-u i na Bliskom istoku.

G. Schultz je predsednik Upravnog odbora Royal Unibrew A/S, član je Upravnog odbora LEGO A/S i član upravnog odbora Bitten og Mads Clausens Fond, holding kompanije za Danfoss A/S. G. Schultz ima magisterij iz ekonomije sa Univerziteta u Kopenhagenu.

Podeli ovu stranicu:

Možda će Vas zanimati i...

Upoznajte Jelenu Vojinović Ranđelović

Upoznajte Jelenu Vojinović Ranđelović

Zašto ne migrena? - Teva pokreće inicijativu za razgovor o pojavi migrene na radnom mestu

Zašto ne migrena? - Teva pokreće inicijativu za razgovor o pojavi migrene na radnom mestu

Actavis donirao vredne Ipad uređaje SOS Dečijem selu Srbije

Actavis donirao vredne Ipad uređaje SOS Dečijem selu Srbije

Saopštenje za javnost - Svetski dan borbe protiv raka

Saopštenje za javnost - Svetski dan borbe protiv raka